jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 56 57 58 59 60 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
gregor_g4   08-11-2017, 10:41
Chętnie posłucham, co mieszkańcy mogli by zrobić, w sprawie będącego w prywatnych rękach Pilska.
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to np unormowanie sprawy gruntów, stworzenie spółki, która weszła by w udziały ośrodka Pilsko i brała udział w zyskach lub stratach. To może przekonałoby większego/konkretnego inwestora do zakupu.
jinx   08-11-2017, 10:54
(08-11-2017, 10:41)gregor_g4 napisał(a): Chętnie posłucham, co mieszkańcy mogli by zrobić, w sprawie będącego w prywatnych rękach Pilska.
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to np unormowanie sprawy gruntów, stworzenie spółki, która weszła by w udziały ośrodka Pilsko i brała udział w zyskach lub stratach. To może przekonałoby większego/konkretnego inwestora do zakupu.

wiesz, że to Utopia. Ale to oni mogli by zadziałać, przecież podobno umowy długoterminowe są wypowiedziane, a to co ma jedyną wartość na Pilsku to ich grunty, jakby chcieli to mogli by ten cały kram przejąć.
gregor_g4   08-11-2017, 11:26
tak, tylko przejęcie kramu wiąże się z inwestycjami i ewentualną stratą. I to może być problemem.
jinx   08-11-2017, 12:30
(08-11-2017, 11:26)gregor_g4 napisał(a): tak, tylko przejęcie kramu wiąże się z inwestycjami i ewentualną stratą. I to może być problemem.

przejęcie wiązało by się z zamknięciem ośrodka na kilka lat i to był by problem, ale może czeka Pilsko lepszy scenariusz
jinx   09-11-2017, 13:15
(08-11-2017, 12:30)admin napisał(a):
(08-11-2017, 11:26)gregor_g4 napisał(a): tak, tylko przejęcie kramu wiąże się z inwestycjami i ewentualną stratą. I to może być problemem.

przejęcie wiązało by się z zamknięciem ośrodka na kilka lat i to był by problem, ale może czeka Pilsko lepszy scenariusz

Ludzie tu trochę Pozytywu !

News: Gregor_g4 zamierza otworzyć coś w stylku Cypiska - trzymamy kciuki.

Wyciągi dla których warto przyjechać do Korbielowa, które będą czynne:

Korbielów
1. Kolej krzesełkowa 4 osobowa kolej linowa Korbielów - Solisko (Kasa w peronie startowym)
2. Kolej krzesełkowa 2 osobowa Korbielów(Strugi) - Szczawiny (Kasa w peronie startowym)
3. Wyciąg orczykowy podwójny nr V Szczawiny - Hala Miziowa
4. Wyciąg orczykowy podwójny nr VI Szczawiny - Hala Miziowa
5. Wyciąg orczykowy podwójny nr VII podwójny Hala Miziowa - Pilsko
6. Wyciąg orczykowy nr VIII Bis pojedynczy (talerzykowy) Hala Miziowa - Kopiec,
7. Baba Kolej Krzesełkowa 
9. Cypisek
10. Dimbo wyciąg 
11. Wyciąg U Cienia (koło cypiska)

Najbliższe Sąsiedztwo
12. Sąsiednie Gronik po Słowackiej Stronie - ok. 6km od Korbielowa
13. Sąsiednie SKi-Polhora po Słowackiej Stronie - ok. 6km od Korbielowa

Najnowoczesniejsze w Polsce
14. Szczyrk - najnowoczesniejszy ośrodek narciarski w Polsce (1x Gondola 10os., 3x 6 os. krzesełko, 2x 4os. krzesełko, kilkanaście orczyków) - 50min. spokojnej jazdy samochodem od Korbielowa
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2017, 13:16 przez jinx.
leitner   10-11-2017, 17:20
Przepraszam, że tak późno, ale nie sądziłem, że tyle czasu zajmie mi pisanie tego artykułu. W zasadzie wszystkie informacje przewinęły się już na tym forum.

Oficjalnie sprawa Buczynki wygląda tak:
http://www.skionline.pl/stacje/osrodek-p...,7494.html
Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2017, 17:20 przez leitner.

----------------
www.facebook.com/VintageSkiinginPoland - zapraszam Smile
swiety1916   10-11-2017, 19:01
Dzięki za podsumowanie w artykule faktów o wyciągu na Buczynkę.

Rzeczywiście wszyscy chcielibyśmy, aby w ON Pilsko działały wszystkie wyciągi, aby była czynna długa trasa nocna i system naśnieżania.
Niestety im dłużej trwa taka sytuacja patowa, tym bardziej inne ośrodki stają się bardziej konkurencyjne w zakresie infrastruktury narciarskiej (nowsze wyciągi, wspólne systemy biletów, zniżki dla dzieci). Mam wrażenie, że nawet pomimo ewentualnego uruchomienia tego wyciągu, ON Pilsko nie dogoni szybko czołówki ON w Polsce.
Natomiast może pozostać miejscem, gdzie na stoku będzie mniej ludzi niż w innych miejscach, miejscem gdzie będzie mniej kolejek, co oczywiście ma swój urok, ale pytanie zasadnicze jest takie: jakie cele ma właściciel? Tego niestety nie znamy.
jinx   10-11-2017, 20:52
(10-11-2017, 19:01)swiety1916 napisał(a): Dzięki za podsumowanie w artykule faktów o wyciągu na Buczynkę.

Rzeczywiście wszyscy chcielibyśmy, aby w ON Pilsko działały wszystkie wyciągi, aby była czynna długa trasa nocna i system naśnieżania.
Niestety im dłużej trwa taka sytuacja patowa, tym bardziej inne ośrodki stają się bardziej konkurencyjne w zakresie infrastruktury narciarskiej (nowsze wyciągi, wspólne systemy biletów, zniżki dla dzieci). Mam wrażenie, że nawet pomimo ewentualnego uruchomienia tego wyciągu, ON Pilsko nie dogoni szybko czołówki ON w Polsce.
Natomiast może pozostać miejscem, gdzie na stoku będzie mniej ludzi niż w innych miejscach, miejscem gdzie będzie mniej kolejek, co oczywiście ma swój urok, ale pytanie zasadnicze jest takie: jakie cele ma właściciel? Tego niestety nie znamy.

My mamy górę Pilsko naprawdę unikat - wysokość n.p.m., widoki, od kilkunastu dni jest niewielka warstwa śniegu, gdzie nigdzie indziej jej nie ma, może te ośle górki mają dobry marketing i reklamę, ale i tak nie jest tam dobrze, tak gdzie jest tłok tam każdy i tak narzeka pomimo nowszej infrastruktury. Pilsko wygląda tak :

Co do właściciela, to jego cele mnie osobiście w ogóle nie interesują, kupił, jest podmiotem prywatnym itd... robi co tam uważa ...wiadomo, każdy miłośnik Pilska chciałby czegoś więcej, głównie my mieszkańcy, więcej turystów = zarobek, obecnie to z turystyki praktycznie mało kto żyje w Korbielowie, jest dużo ludzi, którzy mają dodatkowe zajęcia, biznesy itd... Reasumując czekamy na taką zimę jak na tym video  Rolleyes
jinx   12-11-2017, 21:18
Na skionline jest nowy artykuł o Buczynce, w sumie nic nowego... dziwi mnie, że w Szczyrku BSA ich kolej hula a na Buczynce nie chce ? Pisze tam, że Tatralift twierdzi, że nie została zapłacona, a druga strona, że nie wystawili faktury - śmiech na sali.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2017, 21:20 przez jinx.
jinx   13-11-2017, 21:20
w komentarzu gdzieś tam pisał jakiś gość o inwestorze P. Bąku. Przeszło rok temu jego kolega prosił mnie o kontakt tel. do głównego właściciela gruntów na Miziowej i różne informacje dot. Pilska itd... jest to w skali beskidzkiej i podbeskidzkiej inwestor o znaczącym portfelu, ale z tego co wiem to nie przepłaci, wszystko ma swoje granice, a jakieś czekanie na upadłość to tylko kogoś wymysł. A prawdą jest, że bez chęci i zgody CTE sp. z o.o. zakup Buczynki od Tatralift nie ma sensu - dojazd, grunty, woda, wspólny karnet itd.. - bzdura. W sumie to nikt nie widział oficjalnie oferty sprzedaży czegokolwiek i chęci spółkowania... więc jedynie wykonawca musi pójść na kompromis i wtedy Buczynka będzie działać - Transportowy Dozór Techniczny raz wydał pozwolenie na użytkowania więc kolej można było używać do wiosny 2016.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2017, 21:32 przez jinx.
Strony (167):    1 ... 56 57 58 59 60 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki