jinx   30-09-2019, 09:21
Co się aktualnie dzieje ?

• VIII - jest odpowiedź z UG Jeleśnia, robią operat, czy zdążą dostać wszystkie pozwolenia - może.
  • Kopiec - na chwilą obecną nic się tam nie dzieje, czyli pewno po staremu będzie zamknięty.
  • KL Szczawiny będą ściągać krzesełka i robić preświetlenie liny, taki bardziej szczegółowy przegląd techniczny, niż co roku.
  • Buczynka - tu wiadomo tyle, że zarząd CTE Sp. z.o.o. (dla niewtajemniczonych podmiot-właściciel wyciągów na Pilsku) nie informuje czy coś tam się dzieje, plany, jakieś porozumienia z wykonawcą Tatralit tu cisza grobowa. 
  • Orczyk VII na Pilsko remont.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2019, 11:57 przez jinx.
stviki   31-10-2019, 06:41
VIII kiedykolwiek była uruchomiona bo szczerze nie pamiętam?Smile
jinx   02-11-2019, 09:44
Od lat 80 działał, tylko ekolodzy z Bystrej odkopali w papierach, że nie był do końca formalnie postawiony, więc teraz trzeba robić pozwolenia od nowa - formalności trwają od stycznia 2019.

To jest podobna sytuacja co mierzeja wiślana, rusy płacą polskim ekologom, żeby protestowali, żeby za każdym razem przepływać tuż przy rusach.
Tak samo lobby austryjackie płaci ekologom, żeby przeszkadzali. Wiadomo, że nikt nie chce zalania gór betonem, ale oni dobitnie pokazują, że chcą zniszczyć to co jest.
Tak samo lobby austryjackie płaci redaktorom portali, żeby wyśmiewali nasze ośrodki narciarskie (wszędzie można coś znaleźć, ale u nas jest złe jedzenie, poziom ich jest zawsze sehr gut itd. itd.).
Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2019, 10:12 przez jinx.
Macius101   04-11-2019, 23:38
O jaki remont chodzi?
stviki   14-11-2019, 00:45
w tym kraju to tak ze wszystkim... czasami można się zastanowić czy ta nasz niepodległość to nie tylko propaganda...czyli na ten sezon nie ma co się nastawiać ale za rok może ruszy Smile było by bajecznieSmile
frozentom   06-12-2019, 15:22
Cześć

To mój pierwszy post tutaj. Jakoś dopiero teraz trafiłem na to forum a szkoda, bo przez ostatnie lata zrodziło mi się w głowie kilka pytań o O.N. Pilsko a tutaj widzę siedzą ludzie całkiem nieźle poinformowani.

Byłem w szoku jak przyjechałem tam bodaj w lutym 2017. Będąc tam poprzednio jeszcze za czasów kiedy ośrodkiem zawiadował GAT - zostawiłem auto pod polaną Strugi, heja kolejką na Szczawiny, dalej orczykami na Pilsko a potem na pewniaka niebieską trasą przez Buczynkę i Solisko na dół. Już unieruchomione pomocnicze talerzyki w lesie wzdłuż niebieskiej trasy powinny mi dać do myślenia, że coś tu jest nie halo, potem trasa z Buczynki kompletnie nieprzygotowana (mimo, że śniegu było pod dostatkiem) no i na dole zdziwko. Wyciąg na Buczynkę jest i to nowy, ale stoi. Dopiero wtedy sprawdzam czynne trasy i okazuje się, że połowa nieczynna.

Co gorsza przyjeżdżam tak raz na rok sprawdzić czy coś się zmienia a tam dalej lipa Sad(

To teraz pytania Smile

Dlaczego orczyk VIII stoi to już przeczytałem powyżej, ekoterroryści...
A co z tym talerzykiem na Kopiec przy trasie nr 6? Ta sama przyczyna? Ktoś wie jakie są perspektywy na jego ruszenie? EDIT: dobra teraz doczytałem powyżej dokładnie, że perspektyw nie ma żadnych Sad Ehh jakie to smutne...

O Buczynkę nie pytam, bo widzę, że jest o niej dedykowany wątek i śledzę posty z zapartym tchem Wink

I jeszcze jedno, co mnie nurtuje od dawna. Kiedyś, nie pamiętam w którym sezonie - wystawili wyciąg taśmowy z parkingu pod polaną Strugi na samą polanę (mega wygodne rozwiązanie) a potem nagle ciach. Taśma jak się pojawiła, tak zniknęła i nigdy nie wróciła. To też jakieś problemy na linii między spółką CTE a słowackim wykonawcą?

PS: Dzięki za to forum. Można się co nieco dowiedzieć.
PS 2: Czytam o tym stowarzyszeniu "STOP dla spółki CTE na "Pilsku" i na swojej stronie piszą, że w 2011 "udało" im się wywalić GAT z Korbielowa. Kurczak, ja rozumiem, że mieli nadzieję na rozwój, ale prawdę powiedziawszy zakochałem się w tym miejscu właśnie w czasach GAT i chociaż był to skansen jeśli chodzi o wyciągi, to klimat, widoki i trasy biły chyba wszystko co wtedy działało w Polsce. To nie była jednak dobra zmiana...
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2019, 15:26 przez frozentom.
ski_powder   11-12-2019, 19:22
Wiadomo co dalej z krzesełkiem Baba? Na wiosnę wyszła sprawa z brakiem odbiorów TDT, ale na dzień dzisiejszy brak nowych informacji... To tłumaczy też brak cennika na nadchodzący sezon.
stviki   16-12-2019, 00:40
(06-12-2019, 15:22)frozentom napisał(a): Cześć

To mój pierwszy post tutaj. Jakoś dopiero teraz trafiłem na to forum a szkoda, bo przez ostatnie lata zrodziło mi się w głowie kilka pytań o O.N. Pilsko a tutaj widzę siedzą ludzie całkiem nieźle poinformowani.

Byłem w szoku jak przyjechałem tam bodaj w lutym 2017. Będąc tam poprzednio jeszcze za czasów kiedy ośrodkiem zawiadował GAT - zostawiłem auto pod polaną Strugi, heja kolejką na Szczawiny, dalej orczykami na Pilsko a potem na pewniaka niebieską trasą przez Buczynkę i Solisko na dół. Już unieruchomione pomocnicze talerzyki w lesie wzdłuż niebieskiej trasy powinny mi dać do myślenia, że coś tu jest nie halo, potem trasa z Buczynki kompletnie nieprzygotowana (mimo, że śniegu było pod dostatkiem) no i na dole zdziwko. Wyciąg na Buczynkę jest i to nowy, ale stoi. Dopiero wtedy sprawdzam czynne trasy i okazuje się, że połowa nieczynna.

Co gorsza przyjeżdżam tak raz na rok sprawdzić czy coś się zmienia a tam dalej lipa Sad(

To teraz pytania Smile

Dlaczego orczyk VIII stoi to już przeczytałem powyżej, ekoterroryści...
A co z tym talerzykiem na Kopiec przy trasie nr 6? Ta sama przyczyna? Ktoś wie jakie są perspektywy na jego ruszenie? EDIT: dobra teraz doczytałem powyżej dokładnie, że perspektyw nie ma żadnych Sad Ehh jakie to smutne...

O Buczynkę nie pytam, bo widzę, że jest o niej dedykowany wątek i śledzę posty z zapartym tchem Wink

I jeszcze jedno, co mnie nurtuje od dawna. Kiedyś, nie pamiętam w którym sezonie - wystawili wyciąg taśmowy z parkingu pod polaną Strugi na samą polanę (mega wygodne rozwiązanie) a potem nagle ciach. Taśma jak się pojawiła, tak zniknęła i nigdy nie wróciła. To też jakieś problemy na linii między spółką CTE a słowackim wykonawcą?

PS: Dzięki za to forum. Można się co nieco dowiedzieć.
PS 2: Czytam o tym stowarzyszeniu "STOP dla spółki CTE na "Pilsku" i na swojej stronie piszą, że w 2011 "udało" im się wywalić GAT z Korbielowa. Kurczak, ja rozumiem, że mieli nadzieję na rozwój, ale prawdę powiedziawszy zakochałem się w tym miejscu właśnie w czasach GAT i chociaż był to skansen jeśli chodzi o wyciągi, to klimat, widoki i trasy biły chyba wszystko co wtedy działało w Polsce. To nie była jednak dobra zmiana...
https://www.google.com/amp/s/www.rmf24.p...nId,937468
Powyżej mozesz poczytać o wypadku do którego doszło na tym taśmociągu i po którym sie okazalo, że stoi nielegalnie i właściciel zamiast postarać sie o "zalegalizowanie" go to wolał dokonać rozbiórki...

Odnośnie talerzyka na kopcu to kiedyś ktoś na forum pisał, że właściciel ale nie CTE nie ma pieniedzy na remont i nie przeszedł przegladu

(11-12-2019, 19:22)ski_powder napisał(a): Wiadomo co dalej z krzesełkiem Baba? Na wiosnę wyszła sprawa z brakiem odbiorów TDT, ale na dzień dzisiejszy brak nowych informacji... To tłumaczy też brak cennika na nadchodzący sezon.
Cos tam śnieżyli wiec raczej ruszySmile
Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2019, 00:43 przez stviki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
© 2002-2025
Administrator forum : OneNet.pl.