Ostatnio dziwi mnie przeświadczenie użytkowników fb, czy for, że Tmr przyjdzie i będzie obsypywał wszystkich forsą. Czemu nie kupili, bo np. w Korbielowie jest ok. 1 tys. miejsc noclegowych, a w Szczyrku 10 razy tyle (ok i co najmniej), w Korbielowie nie ma nic (mowa o większych hotelach, knajpach, nawet bankomatu), jeden Pan z zarządu jednej ze spółek podległych powiedział, że chcą zarabiać od razu, nie czekać, aż tu coś się zacznie dziać, przez max. 10 lat muszą odrobić inwestycję i kolejne 10 lat zarabiać. Jest to dosyć długi okres, więc np. również nie robi się wszystkiego od razu, bo co ileś lat trzeba "zrobić nowość", żeby być na topie. W karcie gopass nie ma np. ośrodka w czechach Jested, bo żeby włączyć go do gopassu musi zrównać standardy z resztą, a tam też nie jest łatwo. Pilsko również nie było by w gopasie. Jakby mogli kupić to za grosze czyli 20 milionów zł, to by zrobili to co w Szczyrku, czyli chcemy to i to (zmiany w planie zagospodarowania, komplet dzierżaw itd...) inaczej nie zrobimy nic, minął czas kiedy mieli dostać wszystkie zgody więc powiedzieli w TV, że się wycofują, to była taka presja, że w kilka miesięcy dostali prawie wszystko, ludzie jeździli i na kolanach prosili tych co nie chcieli (nie wiem czy chcą to powtórzyć). Inną strategię miałby pewno P. Bąk - zamknął by wszystko i powiedział: sprzedacie mi wszystkie grunty (oczywiście w rozsądnej cenie, czyli max. roczna dzierżawa x 10 - tak mniej więcej wycenia się na wolnym rynku, nie x 100), to będę działał, nie to finito z Korbielowem, choć na pewno wie, że musiał by czekać 10 lat, za tyle mniej więcej już śnieg może być rzadkością ;-) Jak był ten medialny hit "Tmr przejmuje Pilsko" to Korbielów przywiózł do Demaniowskiej Doliny tacę warunków, a Szczyrk tacę "dobroci" i ot co tajemnica. Teraz to jest mega szambo (Lasy pewno nie dostały gaży za parking, to postawili zakazy) parkingi, buczynka, kopce, roszczenia w stecz, itd... kto by tu chciał się babrać.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2020, 09:36 przez adminx.