jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 7 8 9 10 11 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
ski_powder   05-11-2015, 20:40
Jak wiadomo prócz Ośrodka w Korbielowie spółka CTE posiada też ośrodek Zagroń w Istebnej. W tym sezonie Zagroń zakupił kilka nowych armatek. Jestem bardzo ciekawy ile nowych armatek pojawi się w Korbielowie. Co ciekawsze, jedną z dwóch armatek (areco), którą zostawił w Korbielowie GAT, wywieziono w zeszłym sezonie do Istebnej. 
Załączam zdjęcie z naśnieżania na Zagroniu. Dobrze widać jakie jest zagęszczenie armatek, a zbiornik do naśnieżania jest 2 razy mniejszy niż ten w Korbielowie.
Załączone pliki
pikpok   06-11-2015, 09:03
Troszkę się mylisz, Korbielów a Istebna to 2 różne spółki, popatrz na NIP (tylko tyle, że to cte ma siedzibę w Istebnej), aktualnie chcą sprzedać Pilsko w cenie zobowiązań (niecałe 30 milionów + zapłata za Buczynkę), może ktoś to kupi i zrobi porządek. Być może, że aktywa Pilska poszły do Istebnej. Główny udziałowiec Pilska -Linter, Pilsko już ma w głębokim poważaniu, chłopaki pobawiły się i odjechały.
Cała nadzieja w listopadzie i nadejściu nowego właściciela.
(w Polsce typowa prywatyzacja wygląda tak, że pierwsze prywatyzowaną firmę kupuje ktoś z układu zamkniętego, a dopiero później nadchodzi ten właściwy biznesmen)
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2015, 09:31 przez pikpok.
ski_powder   06-11-2015, 10:09
(06-11-2015, 09:03)admin napisał(a): Troszkę się mylisz, Korbielów a Istebna to 2 różne spółki, popatrz na NIP (tylko tyle, że to cte ma siedzibę w Istebnej), aktualnie chcą sprzedać Pilsko w cenie zobowiązań (niecałe 30 milionów + zapłata za Buczynkę), może ktoś to kupi i zrobi porządek. Być może, że aktywa Pilska poszły do Istebnej. Główny udziałowiec Pilska -Linter, Pilsko już ma w głębokim poważaniu, chłopaki pobawiły się i odjechały.
Cała nadzieja w listopadzie i nadejściu nowego właściciela.
(w Polsce typowa prywatyzacja wygląda tak, że pierwsze prywatyzowaną firmę kupuje ktoś z układu zamkniętego, a dopiero później nadchodzi ten właściwy biznesmen)
To wszystko wyjaśnia. Strach pomyśleć co będzie jak nadal nikt nie zainteresuje się Pilskiem. Małe stacje pną się w górę, a taka góra się marnuje...
pikpok   06-11-2015, 10:14
Pilsko jest w stanie udźwignąć tylko firma dużego formatu z kapitałem, której prawdziwym celem jest  wybudowanie dobrego ośrodka narciarskiego. (nie jak obecnie, dostać 21 milionów kredytu pod hipotekę, rozgrzebać wszystko, nie zapłacić kontrahentom i uciec)

TMR.sk wake up !
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2015, 08:41 przez pikpok.
gregor_g4   09-11-2015, 13:49
nie sądze, by w najbliższym czasie TMR wzięło Pilsko (ale oczywiście mogę się mylić) wzieli Szczyrk + wesołe miasteczko, słyszałem też coś o przejęciu ośrodka w Alpach. Z jednej strony Pilsko byłoby im na rękę, bo mieli by monopol w okolicy, ale jak chcą się otwierać na Alpy to pewnie tam władują kasę, a jak pokazała historia, załatwienie pozwoleń na Pilsku może nie być takie łatwe.

Co do prywatyzacji, zgadzam się w 100% z adminem, w Szczyrku też przejął najpierw Richter, postawił 1 wyciąg i sprzedał. Oby z Pilskiem było podobnie...
pikpok   09-11-2015, 15:18
na Pilsku można już wiele, pozwolenie na Miziową jest(lub właśnie mija), do Szczawiny można budować, można trasę robić tylko nie ma $. Patrząc nie przykład z Białki ludzie potrzebują dobrych wyciągów i gwarancji śniegu, to można zrobić w dolnych partiach Pilska np. na zbiornik na terenach gminnych + 2 krzesła na Buczynkę od strony Harnasia. Obecnie firmy, które w branży narciarskiej coś zrobiły to firmy z Białki, Tmr, reszta to dziwne twory, próbujące coś zdziałać, ale bez sukcesu. Choć w Szczyrku Biłej zapowiada się bardzo profesjonalnie, mają sys. naśnieżania supersnow (ciekawostką jest to, żeby naśnieżyć tam 10h tras muszą kupić wodę od spółki wodnej za 300tys.) Na pewno grubsza firma, która ma kapitał i bardzo duży know how marnuje się w Rzykach - Czarny Groń. Co do Richtera to okazał się mniej pazerny niż nasz bohater korbielowski, pewnie dzięki niemu Tmr ominął Pilsko.
W dolinach można bardzo dużo, a na Pilsko aż prosi się o wymianę orczyka na nowy, jest legalny i można wymienić go na nowy, przy trudnej pogodzie i wietrze to skarb.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2015, 15:25 przez pikpok.
gregor_g4   09-11-2015, 15:26
wyjąłeś mi to z ust, dawno już się zastanawiałem, czemu skoro jest problem z wodą nie zrobić zbiornika poza Natura2000, doprowadzić wodę instalacją do wyciągów, a problem napełnienia zbiornika można rozwiązać chociażby studniami głębinowymi...

Wyciągi od strony Harnasia to również temat który przewija się od dawna (tzn były takie pomysły) i to wg mnie byłby strzał w 10.
Pierwsza sprawa - powstały by nowe trasy i wyciągi.
Druga - rozwiązało by to po części problem korków i parkingu - można by parkować w 2 miejscach i stamtąd ruszać na Pilsko; tu gdzie do tej pory i przy Harnasiu.
No i trzecia - zapewne znacząco ożywiło by to tamtą część Korbielowa, sam Hotel Harnaś (przy którym lata temu był wyciąg talerzykowy na którym uczyłem się jeźdźićSmile )

Gdyby wszedł ktoś z pieniędzmi w ten ośrodek, to dla mnie jest to naturalny kierunek rozwoju. Tamte rejony mają świetne ukształtowanie, można wytyczyć kilka tras (conajmniej 2) zarówno mniej i bardziej wymagające. To byłby naturalny magnes dla narciarzy. Marzenia... Smile
pikpok   10-11-2015, 14:41
jest dosyć ciekawa sytuacja, dużo firm z branży wie o chęci sprzedaży Pilska, obecny gestor ma nóż na gardle, kto podpisze w końcu papiery u notariusza ?
kowalski1111   10-11-2015, 19:54
(10-11-2015, 14:41)admin napisał(a): jest dosyć ciekawa sytuacja, dużo firm z branży wie o chęci sprzedaży Pilska, obecny gestor ma nóż na gardle, kto podpisze w końcu papiery u notariusza ?

ważne kto podpisze ale równie ważnie kiedy bo sezon zbliża się wielkimi krokami i może to być kolejny stracony sezon PILSKA
ski_powder   10-11-2015, 22:32
[quote pid='109' dateline='1447174465']
(10-11-2015, 14:41)admin napisał(a): jest dosyć ciekawa sytuacja, dużo firm z branży wie o chęci sprzedaży Pilska, obecny gestor ma nóż na gardle, kto podpisze w końcu papiery u notariusza ?

[/quote]
No ja bym raczej powiedział, że sytuacja jest naprawdę nieciekawa. Jeśli obecny inwestor nie doprowadzi do uruchomienia nowej kolei w tym sezonie to będzie bardzo kiepsko. Buczynka jest świetną trasą, a na dodatek ważnym łącznikiem w drodze na Pilsko, chyba częściej wybieranym niż krzesło na Szczawiny. Firmy wiedzą, ale czy ktokolwiek się zdecyduje? Najgorzej, że kierownictwo ośrodka nawet nie zamierza wydawać żadnych oficjalnych postulatów. Wypadałoby, określić jak wygląda obecna sytuacja. Wstyd, owszem, bo naobiecywali ośrodek na miarę europejską, a wyszło co wyszło, ale w chwili obecnej to co tam się dzieje to wielka niewiadoma. Na stronach internetowych różnych ośrodków narciarskich od tygodnia pokazywane są zdjęcia z wyprowadzania armatek na stok i ich przedsezonowego testowania. W Korbielowie cisza. Nikt nic nie testuje, bo po co. Nowy ośrodek w Szczyrku Biłej oszałamia swoim rozmachem. Mały, ale wykończony perfekcyjnie. Zdecydowanie lepiej by było, żeby w Korbielowie nowe inwestycje szły małymi ale konkretnymi kroczkami. W tym momencie są dwa nowe krzesła, jedno z nich nie wiadomo czy ruszy, naśnieżanie wzdłuż trasy z Soliska też pozostawia wiele do życzenia, naśnieżanie a raczej "dośnieżanie" na Buczynce jest śmieszne. 8 armatek na trasę o długości prawie 2km (buczynka-kamienna) to prawie nic, tym bardziej, że w wielu miejscach szerokość jest bardzo duża. Mogli poczekać z nowym krzesłem, zostawić orczyk i najpierw zebrać fundusze na porządne wykończenie.
Strony (167):    1 ... 7 8 9 10 11 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki