jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 90 91 92 93 94 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
karol_kiryk   06-12-2019, 21:55
Witam szanownych Korbielowian Smile

Krótkim słowem wstępu - pochodzę z Białegostoku i 17 lat temu przyjechałem pierwszy raz na snowboard w góry - do Korbielowa. Pierwsza jazda w górach zrobiła na mnie takie wrażenie, że od razu wiedziałem, że muszę kiedyś gdzieś w okolicy mieszkać. 6 lat temu kupiłem dom na Żarze, a teraz finalizujemy z dziewczyną zakup w Korbielowie. Chata przy ul. Na Łazy 6 będzie podobnie jak ta na Żarze (www.radihaus.pl) bazą wypadową dla miłośników gór nastawionych na dobrą jazdę.

Od tej pierwszej jazdy na Pilsku snowboard (rower też ale zszedł na drugi plan) prowadzi mnie przez życie. To będzie już 4ty sezon jak organizuję weekendowe wypady w góry z Warszawy i Łodzi. Podczas ubiegłych sezonów bazowaliśmy w Międzybrodziu i śmigaliśmy w zależności od grupy - Pilsko / Szczyrk / Czarny Groń.

Obecnie z uwagi na lokalizację drugiego Radihausu będziemy głównie spędzać czas na Pilsku. Dlatego też z niecierpliwością śledzę wiadomości w tym wątku i mocno trzymam kciuki za rozwój ON Pilsko.

PS. W międzyczasie organizuję również wypady na freeride na ukraińskie ratraki, więc jakby ktoś chciał zasięgnąć informacji na temat tych wyjazdów u źródła - zapraszam i pozdrawiam serdecznie Smile
jinx   07-12-2019, 09:08
Pozdrawiam Cię - mamy nadzieję, że w końcu Korbielów wstanie z kolan i Wszyscy będziemy mogli cieszyć się normalnością, otwartymi stokami, kolejką na Buczynkę.
kowalski1111   07-12-2019, 15:04
Witam .Widzę że jak na razie brak jakichkolwiek potwierdzonych i konkretnych wiadomości ,a szkoda . Kolejny raz napiszę że Korbielów i Pilsko to rejon z największym potencjałem narciarskim w Polsce .Potrzeba tu odpowiedniego inwestora ,a powstałby ośrodek z prawdziwego zdarzenia.Chyba jednak interesy właścicieli, zielonych i chęć szybkiego zysku bierze górę nad rozsądkiem i możliwością zysku długoterminowego.Pozdrawiam miłośników Pilska
jinx   07-12-2019, 15:42
Konkretnie to Zwardoń-Ski ma jeszcze szanse kupić - (zjawić się u notariusza) kolejkę Buczynkę w poniedziałek (9-12-2019), jak nie kupi, to zrobi to Helena, pod warunkiem możliwości dzierżawy gruntów pod dolną stacją Buczynki od obecnego właściciela Pilska. Jest już zagrodzone Solisko (część to własność Heleny) i Hala Miziowa też będzie zagrodzona, parking pod wyciągami jest już ich własnością- dzierżawa. Tak jak Korbielowianie dzierżawią grunty, tak samo obecny właściciel Pilska ma dzierżawić grunty nowym inwestorom, inaczej cały ośrodek będzie zablokowany.
grapa   07-12-2019, 16:30
To co piszesz jinx napawa obawą, że ten sezon może być na Pilsku klapą jak się nie dogadają wszystkie strony. Mógłbyś coś więcej rozjaśnić w kwestii tego grodzenia, co i gdzie, bo na kamerach nic nie widać aby było zagrodzone na Solisku. CTE śnieży, ratraki jeżdżą więc lewa strona od wyciągu wygląda na przygotowywaną do sezonu. Jeśli chodzi o parking to jak to rozumieć, nowy dzierżawca zapewne będzie pobierać opłaty za parkowanie, co może nas dość poważnie zdenerwować bo w ostatnich czasach był darmowy. Przy wzrastających cenach karnetów będzie to bardzo niekorzystne posunięcie, chyba że chodzi o zaszachowanie CTE. Ciekawe, że jeszcze kilka lat temu można było kupić cały ośrodek za grosze i chętnych za bardzo nie było. Dzisiaj mam wrażenie, że po tym jak TMR osiągnął niebywały sukces w Szczyrku chętnych na Pilsko byłoby sporo tylko chyba już dzisiaj nikt go nie zamierza sprzedawać.
jinx   07-12-2019, 16:41
Napawa, bo za Heleną stoi ogromny kapitał, realny, chęć zrobienia czegoś dużego, a jak obecny nie ma zamiaru inwestować, to fajnie by było, żeby w końcu pozwolił komu innemu to zrobić i oczywiście samemu więcej i więcej zarabiać. Nie trzeba być wielkim analitykiem, żeby stwierdzić, że od Korbielowa odpłynęło min. 50 % i więcej turystów, cała gmina jest w dołku, a Helena to szansa, nadzieja. TMR nie osiągnął sukcesu w Szczyrk, narazie zainwestowali i czekają na zwrot, wprowadzając marketing w postaci cen ruchomych, to pozwoli im dopiero zarabiać i odrobić 300 milionów złotych. Co do prywatyzacji to byli chętni m.in. TMR, ale powiedziano im kilka krótkich zwięzłych słów, dokładnie w Żywcu, no wiecie u kogo.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2019, 16:46 przez jinx.
grapa   07-12-2019, 17:25
TMR osiągnął sukces w Szczyrku, bywam tam rzadko właśnie z uwagi na ten sukces ale online obserwuję cały czas. Ten sukces jest niestety mierzony korkami w Szczyrku, zarówno w mieście, na parkingach a przede wszystkim kolejkach do wyciągów. Sam nie wiem, czy aż takiego sukcesu życzyłbym sobie u nas. Faktem jest jednak, że jest tam mnóstwo turystów i to jest właśnie ten sukces. Zapewne wiesz, jak wyglądało to jeszcze kilka lat temu... A że inwestycja będzie się zwracać latami to wiadomo, to nie jest biznes krótkoterminowy. Sądząc jednak po akwizycjach TMR w Polsce, Czechach a nawet w Austrii widać, że globalnie to doskonały interes, pomimo tzw. ocieplenia klimatu. Dzisiaj narty bowiem to nie wszystko, wiadomo, że to tylko krótki czas zimowy, oferta musi być całoroczna ze szczególnym uwzględnieniem turystyki rowerowej, która staje się bardzo atrakcyjna. Wiadomo, że rowery nie uruchomią w lecie wszystkich wyciągów ale jeden zdolny do szybkiego przewozu i dobrze zrobiona trasa przyciąga dzisiaj sporo młodzieży. Doskonale widać to właśnie w Szczyrku i na Żarze, za granicą to już nie wspominam bo to inna liga.
Piotr Narciarz   08-12-2019, 12:02
Apropo sukcesow i dywagacji, jakby faktycznie TMR odniósł sukces fianansowy w Szczyrku i gdyby tak było to by Pilsko tez ktoś kupil. Rozmawaiając o faktach co roku pojawiało sie kilku podmiotów co chciało odkupić od CTE ON Pilsko, ale za każdym razem odmawiał odsprzedaży i przważnie w mało elegancki sposób nie pojawiając sie na spotkaniach itd. Kupcy pojawiali sie ponieważ każdy kto jeździ na nartach ,sankach, albo tylko mieszka w okolicy widzi, że oni do tego się nie nadają. Oszukali Słowaków z TAtarlifltu z drugim wyciągiem. Zla atmosfera w okól Pilska, ekolodzy , nadlesnictwo , wszedzie ferment. Co roku sie tłumaczą, że prowadzą to byle jak bo nie mają pieniędzy na rozwój, a z drugiej strony nie chcą odsprzedać, a dlaczego ?! bo Pilsko to SAMOGRAJ, który bez dużych nakładów fianansowych generuje zyski. Ale miarka sie przebrała i czas na ich gierki dobiegł końca, będą zmuszeni wynieść się z Korbielowa, ale najlpeszym momentem dla nich będzie teraz, gdy jeszcze mogą dostać naprawdę dobre piniądze za sprzedaż, a druga sprawa póki nie wyleje się szambo blokad, pikiet, mediów itd.  bo one jest nieuniknione #NiedlaCTEnaPilsku
stviki   08-12-2019, 18:05
(20-10-2018, 19:15)pipasss napisał(a): Widzieliście post na konkurencyjnym forum:
Znalazłem pismo Gminy Jeleśnia do CTE. Po lekturze mój pesymizm wzrósł. Potencjalny nabywca, będzie musiał płacić 2,50 za m2, spłacić wyciąg, co do którego są wątpliwości, czy działa. Jak już to zrobi to nadal nie będzie mógł prowadzić ośrodka, bo cześć umów dzierżawy gruntów została wypowiedziana.

http://korbielowpilsko.org/wp-content/up...CTE-1.docx

Ktoś coś wie?
A propo blokad to jak ten temat się wyjaśnił bo w zeszłym sezonie trasy były otwarte a miały być wypowiadane dzierżawy itp.?
jinx   08-12-2019, 20:15
To jest nowy temat, po prostu jest inicjatywa, żeby wszyscy zaczęli coś robić w kierunku rozwoju, dogadania się, są inwestorzy, jest kasa, Buczynka ma być w tym roku włączona, choć by .... nie wiem co - mówiąc językiem parlamentarnym. Te płoty to, żeby się obudzili, Barbórka się skończyła.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2019, 20:16 przez jinx.
Strony (167):    1 ... 90 91 92 93 94 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki