jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 26 27 28 29 30 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
jinx   17-08-2016, 15:17
Ostatni mój osobisty wniosek, to taki, że te kredyty, hipoteki nie mają większego wpływu na możliwości działania wyciągów, chyba nie są związane z gruntem, a jeśli te tereny będą w planie zagospodarowania przestrzennego ujęte jako "trasy narciarskie" siłą rzeczy każdy będzie musiał je dzierżawić, nawet syndyk itd., a w razie braku porozumienia stawkę ustali sąd, praktycznie tą minimalną. Przecież w końcu musi to ruszyć i zarabiać.
swiety1916   17-08-2016, 16:50
(17-08-2016, 15:17)admin napisał(a): Ostatni mój osobisty wniosek, to taki, że te kredyty, hipoteki nie mają większego wpływu na możliwości działania wyciągów, chyba nie są związane z gruntem, a jeśli te tereny będą w planie zagospodarowania przestrzennego ujęte jako "trasy narciarskie" siłą rzeczy każdy będzie musiał je dzierżawić, nawet syndyk itd., a w razie braku porozumienia stawkę ustali sąd, praktycznie tą minimalną.  Przecież w końcu musi to ruszyć i zarabiać.

"musi to ruszyć i zarabiać" to już słyszałem na początku roku i nic.  Dopóki nie będzie pewności że Buczynka ruszy dla wszystkich takie (dotychczasowe) działania będę odbierał jako czysty zabieg promocyjny, który natomiast nie ma odzwierciedlania w rzeczywistości, a szkoda. Ponadto, zwracam uwagę, ze z biznesowego punktu widzenia jeżeli wydawać komunikat o otwarciu Buczynki to trzeba to uczynić jak najszybciej, póki jeszcze ludzie nie zdecydowali ostatecznie gdzie w Polsce spędzą zimowiska.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2016, 16:51 przez swiety1916.
jinx   17-08-2016, 19:11
(17-08-2016, 16:50)swiety1916 napisał(a):
(17-08-2016, 15:17)admin napisał(a): Ostatni mój osobisty wniosek, to taki, że te kredyty, hipoteki nie mają większego wpływu na możliwości działania wyciągów, chyba nie są związane z gruntem, a jeśli te tereny będą w planie zagospodarowania przestrzennego ujęte jako "trasy narciarskie" siłą rzeczy każdy będzie musiał je dzierżawić, nawet syndyk itd., a w razie braku porozumienia stawkę ustali sąd, praktycznie tą minimalną.  Przecież w końcu musi to ruszyć i zarabiać.

"musi to ruszyć i zarabiać" to już słyszałem na początku roku i nic.  Dopóki nie będzie pewności że Buczynka ruszy dla wszystkich takie (dotychczasowe) działania będę odbierał jako czysty zabieg promocyjny, który natomiast nie ma odzwierciedlania w rzeczywistości, a szkoda. Ponadto, zwracam uwagę, ze z biznesowego punktu widzenia jeżeli wydawać komunikat o otwarciu Buczynki to trzeba to uczynić jak najszybciej, póki jeszcze ludzie nie zdecydowali ostatecznie gdzie w Polsce spędzą zimowiska.

Racja. Byłem teraz pod Jontkiem, krzesło włącza Tatralift (firmowa skoda zaparkowana), coś tam doprecyzowują. W tamtym roku je włączali (Tatralift a nie właściciel Jontka i wyciagów) bo coś im tam nie do końca dobrze działo. Pewne jest, że nie robią tego by rozebrać, tylko może w końcu się dogadali.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2016, 19:12 przez jinx.
swiety1916   17-08-2016, 20:37
(17-08-2016, 19:11)admin napisał(a):
(17-08-2016, 16:50)swiety1916 napisał(a):

Racja. Byłem teraz pod Jontkiem, krzesło włącza Tatralift (firmowa skoda zaparkowana), coś tam doprecyzowują. W tamtym roku je włączali (Tatralift a nie właściciel Jontka i wyciagów) bo coś im tam nie do końca dobrze działo. Pewne jest, że nie robią tego by rozebrać, tylko może w końcu się dogadali.
Byłoby super. Zakładam, że jako admin Strony masz najbliżej do źródeł wiedzy, przynajmniej teoretycznie. Czekamy zatem na pozytywne zakończenie, bo powoli zaczynam się zastanawiać czy znowu odwiedzić Korbielów czy może szukać innego ośrodka.
jinx   19-08-2016, 16:41
Dzisiaj 19-08-2016 kolejka Buczynka też działała - tzn. Tatralift coś tam sobie testuje, precyzuje.

Tak na marginesie pytanie do ekologów: Czy przyroda uznaje granice państw ? Pytam, bo widzę co się dzieje w lato w Alpach.
Czemu to w Austrii w Alpach są wylewane tony betonu wysoko w górach ? Jest tam setki ton stali itd., ale w sumie jest to budowane w bardzo dużym ładzie.
Czemu ŻZ wysysa lokalną wodę ? Według was jest dobrze, bo nie łamią zasad prawnych (kogo obchodzi ekologia ? was obchodzi swoja kieszeń, dobrze, że nie żyjecie z turystyki, ostatnie w BB na ul. Listopada podchodzi do mnie dziewczynka i pyta mnie "Czy chce Pan ratować przyrodę ?", powiedzcie swojej koleżance żeby pytała "Ile Pan da dla bozka lub radka ? bo brakuje im na paliwo do swoich fur " ).
Więc:
Życzę wam moi drodzy ekolodzy z bystrej rychłych zmian w prawie, które mam nadzieje wprowadzi obecnie rządząca partia. Według mnie ta wasza pracownia to twór na styku sekty i biznesu, która ma swoich wyznawców, każdy może wierzyć, że radek i bozek to kozaki, którzy robią coś dla przyrody. Patrząc np. z satelity, lub statu kosmicznego na Ziemię widzimy jak w biednej Polsce (dali 500+ i biedronka podniosła obroty o 7%, to jest ta bieda. Rozdawanie ? na Słowacji, nie mówiąc o krajach wysokorozwiniętych EU socjalne jest dużo wyże, a komu chce się i może zarobić więcej ma w 4literach 500+, ...to takie nawiązanie do krytyki 500+ wielkich ekonomistów) nie wybudowali dzięki nim parę wyciągów, których de facto nie da się więcej wybudować, bo ekonomia na to nie pozwoli, widzimy, że 1000 razy (ile dokładnie razy ? ciekawa rzecz do policzenia) więcej wyciągów i tras wybudowali ciut dalej w Austrii, widząc to z takiej perspektywy można powiedzieć, że idiotami są ludzie, którzy pozwolili tej garstce chamuw z bystrej na ich działalność w Polsce. Choć nie wszystko mi się podoba w PiS, ale to może oni coś zrobią z prawem, które w kwestii ekologi zdominowali tzw. ekolodzy za czasów złodzyiey z PO, i w cale nie powtarzam to co usłyszałem w tv, ale każdy w Korbielowie wie jak pan kondracka z PO sprywatyzował Pilsko. Sorry z błędy ;-)

Czemu tak narzekamy na np. infrastrukturę narciarską w Polsce ? bo na zmianę tej infrastruktury nie pozwalają ludzie np. z pracowni i innych, oni starają się aby wszyscy jeździli np. w Niemczech, czy w Austrii - jeden pies, czyli u naszych byłych wrogów i zaborców, np. Niemcy do dzisiaj nie oddali zrabowanych polskich dzieł sztuki, o których wiadomo. To jest jedna wielka paranoja. W UE wolno budować, a w Polsce nie, bo niemiaszki nadali dyrektywy. To po to było Powstanie jedno, drugie... Po prostu trzeba się na to nie godzić i tyle.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2016, 19:52 przez jinx.
grapa   20-08-2016, 19:46
Ale Kolega Admin polityką poleciał, błagam nie tutaj...
W kwestii Pilska, to jako lokalny mieszkaniec też bardzo ubolewam nad zaistniałą sytuacją. Kto ma tu przyjechać dla jednego krótkiego wyciągu z naśnieżaną trasą? W górnych partiach bez naśnieżania ani rusz przy obecnej aurze. Gdyby chociaż była buczynka to już byłoby coś ale tak porażka, nie ma połączenia z Miziową ze Soliska, dramat.
Muszę niestety ze smutkiem stwierdzić, że od początku jak obserwowałem tą inwestycję to byłem zszokowany tym co widziałem, mało to o tym pisze ale po wyprofilowaniu trasy z buczynki na dół inwestor (pożal się boże) nawet nie pozbierał kamieni na trasie (sądzę, że jakby zorganizował akcję zbierania zapewniając transport kamienia to przyszliby mieszkańcy aby w tym pomóc), jakbyście widzieli jakie tam głazy można znaleźć to strach na trasę wyjeżdżać. Zamiast tego taśma ograniczająca szerokość i tak miejscami wąskiej trasy! Ponadto nie obsiano stoku trawą (ileż to kosztuje?!), przez co deszcz wypłukuje ziemię i tworzy żleby na trasie - totalny brak pomyślunku, w tym roku nadal to samo. Byłem w tym roku w Soelden, tam jak profilują trasę to całymi ciężarówkami nawożą czarnoziem!!! a uwierzcie w okolicy takiej ziemi nie ma, koszt tego to jakiś kosmos, ale robią bo wiedzą, że bez tego trasa ulegnie zniszczeniu i że śnieg się będzie szybciej topił. Poza tym u nas stawia się jakieś lichutkie krzesło bez osłony (jedź tu na Buczynkę w kiepskiej pogodzie, totalne wychłodzenie pewne) a tam, mała modernizacja stosunkowo nowej gondoli 8 osobowej o przepustowości około 2400 osób na godzinę na nową o przepustowości 4500 osób na godzinę. Wiem, że to nie ta skala ale inwestycje idą non stop. Tylko podstawa naśnieżanie nawet na wysokości powyżej 2500m na lodowcach (w lecie przykrywanych zresztą geowłókniną aby się nie topiły!). Więc o czym my mówimy? Naśnieżanie to podstawa, bez tego to pozostają modlitwy, a że naród zawistny to i one nic nie dają ;-)
pozdrawiam wszystkich
kowalski1111   20-08-2016, 20:27
Fajnie że coś robią z buczynką ale również popieram poprzednika stoki w Korbielowie zarówno solisko jak i buczynka mogłyby zostać oczyszczone z "głazów" dokuczliwe są one szczególnie w okresie roztopów Ale wszystko zależy od właściciela a tu jak jest widzimy chyba nikomu do końca na tym nie zależy .
jinx   20-08-2016, 21:16
@grapa ok. hehe , tak mi się pojechało, bo niestety to wszystko jest na razie polityką i jak mówią Słowacy "to są śpekulanty"
jinx   21-08-2016, 08:37
(20-08-2016, 20:27)andrzej.kowalski1111 napisał(a): Fajnie że coś  robią z buczynką ale również popieram poprzednika  stoki w Korbielowie zarówno solisko jak i buczynka mogłyby zostać oczyszczone z "głazów"  dokuczliwe są one szczególnie   w okresie   roztopów Ale wszystko zależy od właściciela   a tu jak jest widzimy chyba nikomu do końca na tym nie zależy .

macie 100% rację, pewne zabiegi można zrobić już i tanio, ale właściciele wyciągów nie są pasjonatami, tylko chcą ze złomu wydusić jeszcze miliony, bez modernizacji,inwestycji, itd.... Wszyscy drapią się po głowie i myślą co jest grane, czemu jest mało klientów ? no tak to kwestia braku reklamy hehe a Wy tu powyżej sami potwierdzacie, że produkt jest słaby. Rynek narciarski, stacje bardzo się rozwinęły i trzeba zrobić duże inwestycje, żeby w ogóle móc konkurować.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2016, 08:47 przez jinx.
ski_powder   13-09-2016, 17:02
Dzis na FB zobaczyłem, że ON Pilsko juz zaprasza na ferie. Oczywiście informacji co dalej z Buczynką brak... No więc jako ciekawy pasjonat pilska napisałem maila z pytaniem czy wyciąg ten w tym sezonie ruszy. Odpowiedź była krótka, jasna i mało taktowna w stosunku do klienta: "Jeżeli Pana przyjazd do nas jest ściśle uzależniony od tego czy wyciąg na Buczynkę będzie otwarty, to raczej trzeba będzie zmienić plany, bo żaden z pracowników ani Dyrekcja Ośrodka na ten moment nie udzieli Panu konkretnej odpowiedzi." Także na jasne informacje nie mamy co liczyć, a z tonu wypowiedzi osoby z recepcji wynika, że nie powinnismy nawet pytać.
Strony (167):    1 ... 26 27 28 29 30 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki