Będąc dzisiaj na Pilsku wprost zatęskniłem za czasami GAT, chociaż te czasy rewelacyjne też nie były. Dzisiaj jednak jednak obecni właściciele przeszli samych siebie. Polana Strugi czynna 1 kasa - stracone 15 minut, na Szczawinach od samego rana kolejka do lewego wyciągu, prawy oczywiście stoi - spoko jestem przyzwyczajony to standard, Miziowa 08:40 - wyciąg na szczyt też stoi i dopiero zaczynają ratrakować jego trasę. Kilka zjazdów na Szczawiny, za każdym razem kolejka ludzi 10 minut oczekiwania, 09:30 nie wytrzymuję i pytam gościa z obsługi dlaczego nie otwierają drugiego wyciągu. Odpowiedź "Bo nie ma ludzi" !!! Szok !!! Mówię mu jak nie ma, a co to jest ta kupa ludzi ??? Gość na to "Do obsługi nie ma" !!! - pozostawiam bez komentarza, mi szczęka opadła...
Przed dziesiątą przychodzi dwóch gości i zaczyna odśnieżać wejście do prawego wyciągu. Po dziesiątej wyciąg startuje po trasie totalnie nie wyratrakowanej, jeden z dwójki zasypuje później dziury na trasie, ręcznie. Wyciąg na szczyt też startuje koło 09:45-10:00. Przez dwie godziny na przedpołudniowym karnecie jazda po jednej trasie Miziowa - Szczawiny.
To co jest napisane w komunikacie, że od 08:15 są czynne orczyki to jest totalna nieprawda, jest czynny 1 orczyk Szczawiny - Miziowa!
Mam nadzieję, że to ostatni rok obecnego właściciela wyciągów na Pilsku. Właściciele gruntów, zróbcie coś z tym bo inaczej równia pochyła, tak źle jeszcze nie było!
W kwestii ogólnej sytuacji to przejeżdżając pod Buczynką i patrząc na dawno nie widziane ilości śniegu mam jeszcze nadzieje, że ktoś się zorientuje, że ten rok może jeszcze dać nieźle zarobić i sprawę szybko rozwiąże. Przed nami dopiero początek ferii, Buczynka naśnieżona w sposób naturalny, jazda był a tam dzisiaj fantastyczna. Podobnie jak i na górze. Niestety wyciąg na kopiec i talerzyk nawet nie mają założonych orczyków więc pewnie też nie ruszą. Strach pomyśleć co to będą za kolejki w czasie ferii. Ja już tam niestety nie pojadę bo to sensu nie ma, nawet z rana bez kolejek już się nie obejdzie, bo jak w kasie karnet kupisz to wszyscy już mają Cię na Pilsku w głębokim poważaniu..., smutne ale taka jest dzisiaj rzeczywistość. Dodam jeszcze, że trasy na kopiec nie były wyrarakowane więc generalnie ilość tras na Pilsku to obecnie miernota... Raj tak naprawdę dla tych co pomykają poza trasami i takich ludzi tu najwięcej.