24-12-2022, 16:02
Wesołych Świąt !
24-12-2022, 16:02
Wesołych Świąt !
30-12-2022, 15:21
Ale bida ze sniegiem - nie pamietam kiedy tak zle było :/
![]()
04-01-2023, 13:43
To jest niesamowite, od Świąt ani jednej nocy z przymrozkiem i w dwutygodniowych prognozach nadal nie widać przymrozków nawet w nocy, więc nie ma nawet kiedy naśnieżyć. W styczniu taka sytuacja to jest jakieś wariactwo
Podzieliłbym możliwe inwestycje, czy też ich plany na 2 kategorie: Małe i Duże, oczywiście w skali biznesu narciarskiego i tego, co się dzieje w Polsce u konkurencji.
Małe - zakup KL Baba, włączenie do skipassu, poprawienie naśnieżania - lepszy sprzęt - oświetlenie KL Buczynka - uruchomienie orczyka na Kopiec - zakup Rozbójnika i modernizacja-nowy sprawny orczyk - snowpark między Babą i Soliskiem = te 3 wyciągi i jazda wieczorna w skali kraju byłaby jedną z najlepszych ofert w Polsce pod tym względem Duże - budowa nowego krzesełka w miejscu KL Baba - budowa trasy-nartostrady i kolei 6 os. w miejsce KL Szczawin, trasy ze Szczawin naśnieżanej do Strug - ta niebieska trasa byłaby najbardziej oblegana 100% w PL, w Polsce widać jak na dłoni, jakie trasy są oblegane - gdzie można zarobić. Największe możliwości są na dole góry :-) - budowa KL na Miziową - ale takiej z tej epoki z osłonami itd.. = byłaby to najdłuższa trasa w Polsce, taka z prawdziwego zdarzenia, niepołączone na siłę jakieś tam odcinki i mierzeni rekordowych odległości Lato: - trasy rowerowe z Buczynki, single - wieża widokowa na Buczynce, wjeżdżasz KL Buczynką do celu "wieży" Z punktu widzenia obserwatora są to dosyć realne inwestycje (niewchodzenie w kopułę, bardziej tu jest blokadą decyzja, czy ekonomia), ale czy ktoś to zrealizuje ? Czy ktoś jeszcze zabłyśnie w Polsce oprócz Słowaków, Józefa Dziubasika, osób "z Sudetów" i niewielu innych ?
28-02-2023, 09:58
(28-02-2023, 08:40)admin napisał(a): Podzieliłbym możliwe inwestycje, czy też ich plany na 2 kategorie: Małe i Duże, oczywiście w skali biznesu narciarskiego i tego, co się dzieje w Polsce u konkurencji. Wiadomo chociaż, czy właściciele "Baby" chcą rzeczywiście ją sprzedać? Brak wspólnego karnetu to jedna z większych uciążliwości tego sezonu, szczególnie, że z baby zniknęła kolejna karczma, tym samym, najlepszą opcją było korzystanie z tego co jest na solisku i buczynce.
Trzeba cały czas sobie stawiać pytanie, w szczególności jeśli chodzi o górne rejony ośrodka, czy powinien to zostać trudniej dostępny rejon dla narciarzy jak jest teraz i pozostać rajem dla ski tuorów oraz dla zapalonych, bardziej doświadczonych narciarzy?
Zeszły tydzień spędziłem w Korbielowie. Pogoda i ilość śniegu powyżej tysiąca metrów sprawiło, że takich warunków to tam dawno już nie było. Jednak mimo wszystko ludzi jak na to wszystko było naprawdę mało. Opalanie przed schroniskiem w kameralnej atmosferze plus pogoda, widoki i śnieg sprawiało, że można było się naprawdę zrelaksować. W innych ośrodkach przy takich warunkach i pogodzie (mimo że już po feriach) byłyby tłumy. Wyratrakowana była nawet (nie na całej szerokości) końcówka trasy pomiędzy nie działającym obecnie orczykiem na Kopę, a Rozbójnikiem. Mimo, że to krótka trasa to ze względu na swoje urozmaicenie dla mnie najfajniejsza trasa w całym ośrodku. Można było tam śmigać Rozbójnikiem bez jakiejkolwiek kolejki, a na buli na dole w praktyce przekonać się o prawach fizyki w czasie jazdy ![]() ![]() Budowa nowoczesnej kanapy z polany Strugi na Miziową zupełnie zmieniłoby ten charakter tej części ośrodka. Dlatego ja nie jestem zwolennikiem drastycznej modernizacji górnych rejonów od Szczawin w górę. Natomiast w dolnych rejonach można faktycznie zrobić wiele i sprawić, że ta część góry będzie jedną z najlepszych ofert dla masowego narciarstwa w Polsce. Konieczne do tego jest wybudowanie łatwej, niebieskiej, szerokiej oświetlonej trasy z nowoczesną kanapą. Jeśli zrobić by taką jak było wspomniane powyżej ze Strugi do Szczawin to oprócz ogromnej inwestycji w wyciąg, poszerzenie trasy, naśnieżanie to nie bardzo wiem gdzie tam byłoby miejsce na niezbędny ogromny parking. Ale fakt bardzo łatwe trasy są w Polsce najbardziej oblegane. Na potwierdzenie jest taki wyciąg Winteprola w Karpaczu z nowoczesną kanapą. Trasa jest tam niedługa i tak płaska, że aby zjechać to trzeba cały czas się odpychać kijkami ale jest to najbardziej oblegany stok w Karpaczu przez tłumy narciarzy. Często trzeba czekać ze 30 minut w kolejce żeby wyjechać w górę. Wszystko to co było napisane we wcześniejszych postach, modernizacja Baby zarówno wyciągu jak i naśnieżania, powstanie snowparku, może drugiego miejsca typu Dimbo z dłuższą taśmą dla najmłodszych, oświetlona trasa na Buczynkę plus jakaś dłuższa oświetlona trasa niebieska to byłoby naprawdę coś niesamowitego. Pamiętajmy jeszcze o możliwościach masywu w kierunku ośrodków Harnaś i Pilsko, ale to już chyba ewentualnie bardzo odległa przyszłość dla innych pokoleń ![]()
08-03-2023, 13:45
Jeżeli nie będą nic robić dalej w kierunku rozwoju ośrodka i będzie dalej bryndza jaka jest- to tylko rozsądnie zbudowany cennik i dopasowany do produktu- czyli stare wyciągi itd. - atrakcyjne ceny - może sprawić, że będzie więcej ludzi. Najrozsądniej byłoby im dać to do zrozumienia przed sezonem, że jak będziecie robić syf jaki był w tym roku będą blokowane parkingi przez 50zł cenna za parking i inne akcje. Sezon mimo dobrych warunków śniegowych średnio udany przez FATALNY cennik. Większość lokaslów jest wkurwionych i WL. Pilska nie wyciągają lekcji jakie były przy Łazarczyku. opinie narciarzy widać po internetach, znowu buduje sie fatalny pijar w okół Pilska. Nie sądziłem, że można przebić czasy Łazarczyka.
W Szczyrku kolejne planowane inwestycje, ten pociag juz odjechał- a w Korbielowie betonoza umysłowa dalej. Myslenie , ze nasze są wyciągi i my płacimy za dzierżawy i mamy w dupie co myśla lokalsi i co piszą naricarze, finał może być tragiczny w sezonie 2023/2024. Tragiczny ponieważ spore zaplecze co może doradzić wł. parkingów by zrobił parking płatny już tak doradza, co moze sprawic by sie ogarneli albo beda szukac kupca na ON Pilsko bo w zimie beda w plecy i nie zarobia na prad przy platnych parkingach. Wóz albo przewóz. W tym roku przypadek zadecydował, ze parkingi były bezpłatne ale było blisko- kto ma wiedzieć ten wie. Płatny parking odstraszy resztke chentych co w tym roku jezdzilo ![]()
08-03-2023, 16:55
Poza tym nie ma co się spodziewać cudów w Korbielowie, bo Pamiętacie jak Łazarczyk został blokowany przez Pracownice Ekologów z Bystrej ?
Ta sama pracownia zablokowała pod koniec 2022 S. Zasade z budowa apartamentowców w Bielsku Białej na sarnim stoku: https://www.slaskibiznes.pl/wiadomosci,s...-7934.html Czyli miłości miedzy nimi nie będzie. Wiec czerwonego dywanu na robienie kosmicznych inwestycji raczej nie będzie... Ale wypadało by prowadzić ten ośrodek w stanie obecnym co najmiej przyzwoicie.
09-03-2023, 14:47
Orczyki się już nie sprzedają, na trudne, czerwone trasy nie ma popytu, jedyną opcją, żeby przekonać polskiego narciarza do korzystania z orczyków, to wykupić wszystkie polskie stacje z krzesełkami i je zamknąć ;-)
12-03-2023, 02:34
Ciekawe czy przy tej frekwencji jak w tym roku właściciele w ogóle na jakieś inwestycje się zdecydują. Cennik, cennikiem był fatalny (bez biletu całodziennego!) ale masy potrzebują dobrej infrastruktury. Byłem parę razy w trakcie ferii i po, tłoku nie było ale pomimo, iż wydawało się że warun super rozwaliłem ślizg na kamieniu na dole Buczynki. Efekt związany z mieszaniem małej ilości śniegu z kamieniami z podłoża, niestety ten odcinek jest tragiczny i nic z tym nie robią, jak nie ma śniegu to istne gołoborze... Pojechałem też raz do Szczyrku, już po feriach, w tygodniu, myślę będzie luzik, niestety nie było, pół godziny przed otwarciem już kolejka pod gondolą i cały czas kolejki do wyciągów, chociaż idzie szybko bo przepustowość duża. W tym czasie (na kamerze) Korbielów zupełnie pusty, na Szczawinach chodził jeden orczyk a kolejki zero. Stojąc w tej kolejce nasłuchałem się też o Pilsku i jego skansenie... Szczerze wolę ten skansen niż stać w kolejkach więc nie zależy mi na tych inwestycjach bo zrobi się Szczyrk2 ale dla właścicieli pensjonatów to bez tych inwestycji przyszłości nie widzę w Korbielowie. Ludzie potrzebują kanap, w Szczyrku było mnóstwo emerytów, no i jeśli te kanapy mają być to bez osłon to jest porażka, Solisko i Buczynka w śnieżną pogodę to żadna przyjemność marznąc po zjeździe bo kanapy całe zalodzone lub zaśnieżone, lepsze już orczyki wtedy.
|
|