Inwestycje na Pilsku od 11.2021
Strony (43):    1 ... 15 16 17 18 19 ... 43   
stviki   10-03-2022, 20:52
(04-03-2022, 13:26)Roman napisał(a): PIOTRUŚ NARCIARZYK nie wyzywaj ludzi od zjebów i nie mów ,że to kolejne pierdolenie.

Opisałem stan faktyczny jaki jest na Pilsku i wyraziłem swoją opinę na ten temat. Mam prawo uważać, że na Pilsku nic się nie zmieni. Jeżdżę na Pilsku od 12lat i widzę ile się tam zmieniło w praktyce w kontrze do wielkich planów.
Największa zmiania jaka nastąpiła po przejęciu ośrodka przez nowego inwestora to cena 150pln za dzień + obdarta kartka informująca, że na trasie 1,2,5,6 mogą być kamienie.  Aha, jeszcze nie można oddać zeszłosezonowych karnetów co wcześniej było możliwe.

Nie przejmuj się nim Smile buc pozostanie bucem
Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2022, 20:52 przez stviki.
Letkot   13-03-2022, 16:11
Byłem wczoraj na Pilsku i udało mi się zjechać wszystkimi trasami, również tymi zamkniętymi tzn. do Strug, dawną czarną trasą czy wzdłuż nieczynnego wyciągu nr VIII. Zwłaszcza ta ostatnia i trasa 5a mogłyby być ratrakowane. Możliwe, że 5a jest zbyt stroma, ale to kwestia użycia lin jak Kasprowym czy w Szczyrku. Ludzi sporo, choć kolejki większe niż 1-2 minuty czekania były tylko do orczyka na Pilsko. Jednak jest trochę ludzi, którym orczyki nie straszne. Z racji tego, że promocyjne karnety nie obejmują Kopca, było tam pusto. Ludzie, którzy jeżdżą na Pilsku to ci, którzy na ogół bywali już tam wcześniej. I tak jest nieźle skoro Korbielowa się praktycznie nigdzie nie promuje(a przecież pomimo kiepskiej infrastruktury można by się reklamować naturalnym śniegiem, wysokością, widokami itp.). Myślę, że przydałby się jakiś pomysł na trasę do Strug. Jest to już trochę niżej to może nie będzie problemów z poszerzeniem trasy?
adminx   21-04-2022, 07:18
- Na dzisiaj w Bipie Rdoś Katowice raczej nie ma nic
https://www.gov.pl/web/rdos-katowice/map...w-bip=true
nie da się szukać każde zawiadomienie trzeba by było otwierać, żeby coś znaleźć związanego np. z Pilskiem

- w Bip Jeleśnia jest tylko info o przystąpieniu do zmiany miejscowego planu - to w każdym sołectwie i może nie znaczyć nic http://www.bip.jelesnia.pl/index.php?mod...35&id=5783
Piotr Narciarz   21-04-2022, 11:55
od 10 Marca w spolce w CTE w KRS Nowi inwestorzy oficjalnie mają wiekszość udziałów i nie ma juz na udzialach Panstwa Łaz.
https://rejestr.io/krs/340814/cte
Hipoteki również niedawno doczyszczone.

Czyli teraz chwila prawdy na co stać nowych i jakie maja plany, zamiary itd. Chyba każdy czeka na zmiany, to będzie to emocjunjacy czas.
adminx   07-05-2022, 09:02
Dawno tu nikt nie pisał, więc coś napiszę.
Co nowego ? Plotki, słowa, plany.
Słyszałem, o dosyć realnym planie zrobienia na Solisku i Buczynce "normalnego naśnieżania" - rozbudowa zbiornika, zasilanie, rurociąg itp...
Ludzie mówią, że inwestorzy chcą wybudować apartamentowiec na 200 lokali, czyli resztę (wyciągi, trasy) też będą musieli poprawić, bo w takim stanie rzeczy nikt nie zapłaci kilkunastu tys. za metr, lub nie obłoży takiego obiektu turystami, co było widać tej zimy.
W terenie nic nowego nie widać, prac itd...
adminx   08-05-2022, 09:22
Taka ciekawostka dla zainteresowanych termami-inwestycją w Termy, realnie o kosztach. (Pamiętam tych, co udawali wielkich inwestorów (ci co się podszywali pod Uniejów) ludziom mówili, że za 30 mln to wybudują gondole na szczyt Pilska i ludzie taki kit łykali, a koniec końców kasowali na parkingu 20 zł i na wiosnę uciekli zarobieni haha)

W gminie Szaflary na Podhalu ogłoszono przetarg na sam odwiert ok. 7 km - środki na ten cel to 107 milionów zł
Gondola to mln. 110 mln zł. wg. ostatniego przetargu znad Soliny
Krzesło 4 Litner to min. 30 mln zł
Trasy single np. https://endurotrails.pl/ - na przetargu w BB widziałem kwotę ok. 200tys. zł
Nie wiem, może do tego wyciągu na Buczynkę nie da się dorobić haków na rowery, może z rowerami wyciąg będzie blokował się co chwilę, może kilkaset tys. to za dużo.
Naśnieżanie Technoalpin to kwota zbliżona do wartości całej KL Buczynka

Ogólnie u nas nic się nie dzieje, pomysł budowy condo-apart jest dobry, podstawowy plus to, że nie angażuje się w większości swojego kapitału.

Cytuję"
Wykonanie odwiertu badawczoeksploatacyjnego Bańska PGP-4
Zamówienie udzielane jest w trybie
przetargu nieograniczonego na
podstawie: art. 132 ustawy
107 000 000,00 PLN I kwartał 2022 r.
"
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2022, 09:30 przez adminx.
Piotr Narciarz   09-05-2022, 10:21
Zgodnie z tym co powiedział Pan Sójka ze Skifunu podczas kupna w listopadzie ON Pilsko to planowali na wiosnę zacząć przebudowę Hotelu itd.
Na razie cennik na pokoje mają do końca czerwca i dalej maja wyl. booking i brak oferty, może przypadek i jeszcze nie ustalali cen albo może to własnie się już teraz zacznie...

Nie ma nigdzie nic oficjalnego, UG też niczym się nie dzieli, pewnie się nie interesuje za bardzo. Rada Gminy gdy ogląda się sesje, totalna porażka. Zajmuja sie intrygami, sloma z butow wystaje, nic nie myślą o najważniejszej gałęzi gospodarki rejonu i przyszłością- czyli Turystyka. ,. Pozostaje nam analiza i spekulacje, a patrząc na zainteresowanie Korbielowem ofertą letnia i tym co jest na miejscu do zaoferowania, czyli szlaki, przyroda, brak komerchy to jest bardzo średnio. Gdyby nie fakt, ze polowa obiektów w Korbielowie przyjęła uchodźców z Ukrainy, byłaby to wymarła miejscowość. Jedyna nadzieja w Zasadzie i Baku, że coś zrobią i wszystko ruszy, los rejonu w ich rękach....
adminx   09-05-2022, 11:42
Jeśli swój biznes rozwiną, to miejscowość również się rozwinie i finalnie wartość ich biznesu wzrośnie - to prosta zasada, o której Tmr mówił 20 lat temu.
Mogli, by powiedzieć (choć trochę Public Relation) o swoich planach, które można realnie wdrożyć np. na 100% da się zrobić profesjonale naśnieżanie Solisko, Buczynka, może udałoby się odpalić oświetlenie na Buczynce i single tracki.

Panuje ogólny pesymizm, na olx'sie do sprzedania Hotel Harnaś w Korbielowie za 4 mln zł.
Do lokalnej fabryki wiązek elektrycznych Aptiv potrzeba ponad 1 tys. pracowników z Ukrainy i Korbielów staje się bazą noclegową dla nich.
adminx   10-05-2022, 09:03
wczoraj 09-05-2022 na szczawinach widać ściągane krzesła z kl szczawiny, może co roku muszą prześwietlać linę (głównie po to się ściąga), albo rozbiórka kolejki, ośrodek jest w stanie funkcjonować w zimie bez tego złomu Big Grin na góre można dostać się kl buczynka
W sumie to nie, bo jakby była rozbiórka to ściągaliby krzesła na dole, czyli to przygotowania przed sezonem. Wniosek: będą jeździć tym co jest i co najwyżej porawiać naśnieżanie dół, jak będą formalności to może będą stawiać apartamentowiec... Z tego co słyszałem, to dzierżawcy na górze nie chcą podpisać umów długoterminowych z obawy, że będzie skansen Forever, a druga stronia nie będzie robić nic jak nie podpiszą i mamy kolejną patową sytuację. Nie trzeba być wybitnym analitykiem, że tutaj nie będzie komercji, łatwego chleba, ale optymistyczne jest, to że ludzie szukają już innych zajęć, budownictwo, małe domki, na pewno architektura drewniana ma bardzo duże szanse. Domki, apartamenty na własność dla ludzi, którzy uciekają przed miastem i komercji.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2022, 10:08 przez adminx.
adminx   17-05-2022, 15:02
Mam wrażenie, że osoby decydujące w ogóle nie czują turystyki, co rok klienci dostają po głowie i powód do szukania innej narciarskiej destynacji, parkingi po 20zł, kolejny rok ceny wyższe niż np. w szczyrku, bez jakich kolejek inwestycji np. oświetlenie, naśnieżanie buczynki następny sezon zimowy będzie bardzo słaby, słabszy od poprzedniego i dalej równia pochyła w kierunku null. Stare wyciągi, strome trasy - na tym się nie zarobi i to pokazuje namacalnie rynek od x lat, od czasu powstania Białki.
To wygląda tak, jakby wszyscy się tylko kłócili o swoje racje, a pociąg już odjechał...

Nie wiem, jaki jest sens niepodpisania długich umów przez dzierżawców, tak czy inaczej już od nich na Pilsku nic nie zależy -inwestycje. Nawet jak po umowach sprzedadzą ośrodek Tmr'owi to i tak będzie dobrze. Jak nie będą inwestować to trudno, nikt ich nie zmusi, a jak będą, to dobrze. Zresztą słyszałem opinie, że górę zamkną i zostawią sobie tylko Solisko i Buczynkę.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2022, 15:18 przez adminx.
Strony (43):    1 ... 15 16 17 18 19 ... 43   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki