jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 16 17 18 19 20 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
ski_powder   14-01-2016, 22:18
Ostatnio nawet mnie wkurzył jednym artykułem pisząc, jak wiele udogodnień czeka na nas w tym sezonie w Korbielowie. Super reklama, owszem, w Korbielowie potrzebni są turyści, dla dalszego rozwoju. Zdjęcia tylko z samego Soliska, o Babie krótka wzmianka, bo przecież wiadomo kto opłaca jego wizytę i komu reklamę robi. ON Pilsko zaczął traktować Babę jako potencjalnego wroga, co dla mnie jest totalną głupotą zarządu ośrodka. Rok temu w czasie roztopów przy zjeździe w kierunku soliska z górnej stacji Baby była wielka połać gołej ziemi. Pogadałem z obsługą na Babie i powiedzieli, że najbliższy hydrant do armatki jest za daleko, żeby mogli naśnieżyć to miejsce, spychają tyle śniegu ile mogą ratrakiem. Rok temu początek stycznia był dość trudny jesli chodzi o pogode. Poprosili ekipę z Soliska, żeby w miarę możliwosci naśnieżyli ten kawałek, bo oni nie mają zwyczajnie jak, a takie coś stwarza niebezpieczeństwo. Na solisku zaraz obok tego odcinka jest hydrant. Oczywiście ludzie z ON Pilsko armatki nie postawili, bo jeszcze przez przypadek zbytnio naśnieżą teren sąsiada...
pikpok   15-01-2016, 09:47
w ferie w Białce są koszmarne kolejki, oczywiście piszę językiem któregoś redaktora ze skionline, takim zachowaniem po prosu mówi: albo będziecie współpracować, albo was oszkaluje, bo w każdym ośrodku można coś znaleźć. Przypomina się tamta epoka "pokażcie mi człowieka, a znajdę paragraf"

Też dziwi mnie, że nie zrobią fajnego łącznika + siatka, oznaczenie, bo te 2 sąsiednie trasy z 2 wariantami są naprawdę niezłe.
pikpok   18-01-2016, 13:58
Czy problem Buczynki zostanie rozwiązany ? nie wiem
Czy problem dzierżaw zostanie rozwiązany ? to kolejna trudność, od czasów kiedy natura dostarczała śnieg na Pilsko "full time" min. 4 miesiące ok 120 dni, minęły, czas płynie błyskawicznie, dzierżawa terenów to ponad milion złotych. Gdyby dogadali się od obrotu (nie zysku, bo co jeśli księgowa uprawia kreatywną księgowość, lub zysku nie będzie naturalnie w danym dniu 2 wyciągi włączone itd..) 10% to w takich sytuacjach śniegowych jak teraz mógłby działać np. 1 wyciąg na Hali Miziowej, a tak obecny właściciel nie włączy do momentu, kiedy będzie wszędzie dużo śniegu i wszystkie wyciągi będą mogły działać. Szkoda, że nie potrafią się dogadać i patrzeć na Pislko realnie. Zarząd pewnej firmy ze Słowacji się śmiał, że taniej kupić ośrodek w Austrii niż Pilsko.
ski_powder   18-01-2016, 14:48
(18-01-2016, 13:58)pikpok napisał(a): Czy problem Buczynki zostanie rozwiązany ? nie wiem
Czy problem dzierżaw zostanie rozwiązany ? to kolejna trudność, od czasów kiedy natura dostarczała śnieg na Pilsko "full time" min. 4 miesiące  ok 120 dni, minęły, czas płynie błyskawicznie, dzierżawa terenów to ponad milion złotych. Gdyby dogadali się od obrotu (nie zysku, bo co jeśli księgowa uprawia kreatywną księgowość, lub zysku nie będzie naturalnie w danym dniu 2 wyciągi włączone itd..) 10% to w takich sytuacjach śniegowych jak teraz mógłby działać np. 1 wyciąg na Hali Miziowej, a tak obecny właściciel nie włączy do momentu, kiedy będzie wszędzie dużo śniegu i wszystkie wyciągi będą mogły działać. Szkoda, że nie potrafią się dogadać i patrzeć na Pislko realnie. Zarząd pewnej firmy ze Słowacji się śmiał, że taniej kupić ośrodek w Austrii niż Pilsko.
Ja myślę, że nikt nie chce zdecydować się na kupno ON Pilsko, bo od samego początku podejmowane były tam złe decyzje co do rozbudowy, których naprawianie nie będzie miało sensu. Na przykład za mały zbiornik na wodę przy Jontku, wyciąg na Buczynkę za małą przepustowość co do tej trasy, a na dodatek jest bez osłon, co w dzisiejszych realiach znacząco obniża jego atrakcyjność.  TMR w Szczyrku działa całościowo, tworzy od razu spójny plan modernizacji. Tak samo powinni podejść do Pilska ludzie z CTE. Zapomnieli, że to nie jest Zagroń i każda inwestycja łączy się bezpośrednio z drugą.
pikpok   18-01-2016, 15:31
no wiesz, każda firma ma różne cele, szybkie budowy, szybkie faktury, może i nieprzemyślane pod kątem rozwoju ośrodka narciarskiego, ale pod innym kontem to mogło mieć sens, ponad 20 milionów z kredytu hipotecznego na koncie miało czekać  Dodgy
Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2016, 15:34 przez pikpok.
pikpok   19-01-2016, 12:53
zaczęli śnieżyć eso przed Soliskiem, tu raczej obstawiam to, że na potrzeby zjeżdżających z Pilska - niedługo odpalą górę.
kowalski1111   19-01-2016, 19:08
(19-01-2016, 12:53)pikpok napisał(a): zaczęli śnieżyć eso przed Soliskiem, tu raczej obstawiam to, że na potrzeby zjeżdżających z Pilska - niedługo odpalą górę.

Wyłączona buczynka  oraz  rozdzielenie  skipasów  zniechęca  narciarzy do przyjazdu"na Pilsko" sam osobiście  w tym roku wybiorę pewnie Szczyrk bo tam wszystko normalnieje  a w moim ulubionym Korbielowie mamy jakieś szaleństwo  i paranoję, ten ośrodek "idzie na dno" ogromna szkoda Angry
ski_powder   19-01-2016, 19:53
Górę chcą uruchomić w weekend, a o krześle na Buczynkę w tym sezonie można zapomnieć. Mogli od początku o tym informować.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2016, 19:54 przez ski_powder.
pikpok   19-01-2016, 19:56
Czasem trzeba upaść, żeby wstać, ale mnie bardziej ciągnie w górne partie Pilska, tego nic nie zastąpi, przy słonecznej pogodzie można zerkać w te stęchłe doliny.
pikpok   20-01-2016, 10:21
Na dzień dzisiejszy jest oficjalna informacja, że wyciąg na Buczynkę w tym sezonie nie będzie działał.
Cytuję:
"Rozmowy między wykonawcą kolei, a właścicielem nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, w związku z tym na chwilę obecną oficjalnie muszę Pana poinformować, że wyciąg na Buczynkę w tym sezonie nie zostanie uruchomiony"
Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2016, 10:38 przez pikpok.
Strony (167):    1 ... 16 17 18 19 20 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki