jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 47 48 49 50 51 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
kowalski1111   07-08-2017, 09:30
(07-08-2017, 08:53)Andro napisał(a): Z tego co wiem to jeszcze nie jest ukończone. Pozdrawiam
Moim zdaniem jeśli w tym sezonie kl Buczynka nie ruszy , a   ruszą nowe  wyciągi w szczyrku to będzie  przysłowiowy gwóźdź do trumny oN pilsko szkoda   szkoda Undecided
jinx   07-08-2017, 13:53
Ja mam odmienne zdanie, Pilsko to jest ośrodek ze starą infrastrukturą, ale za to góra najlepsza, brak tłoku, najwyższa w Beskidach itd. itd. i tanio można za 40zł do godz. 12 pojeździć, a Szczyrk to jest-będzie zupełnie coś innego, nowoczesne kolejki, dużo ludzi (wiadomo że każdy sprytny narciarz znajdzie czas, że pojeździ tam w miarę luźno), na pewno taniej niż ok. 130zł za dzień nie pojeździmy, tak jak w jasnej nawet jak będzie sys. naśnieżania to przy tłumach ludzi jakość tras będzie taka sobie i znowu zacznie się narzekanie itd.. To są 2 różne bajki, ale blisko więc można to i to sprawdzić. Można porównać te ośrodki np. do drogiego hotelu i tańszego pensjonatu, tu i tu są plusy i minusy...
kowalski1111   07-08-2017, 20:49
(07-08-2017, 13:53)admin napisał(a): Ja mam odmienne zdanie, Pilsko to jest ośrodek ze starą infrastrukturą, ale za to góra najlepsza, brak tłoku, najwyższa w Beskidach itd. itd. i tanio można za 40zł do godz. 12 pojeździć, a Szczyrk to jest-będzie zupełnie coś innego, nowoczesne kolejki, dużo ludzi (wiadomo że każdy sprytny narciarz znajdzie czas, że pojeździ tam w miarę luźno), na pewno taniej niż ok. 130zł za dzień nie pojeździmy, tak jak w jasnej nawet jak będzie sys. naśnieżania to przy tłumach ludzi jakość tras będzie taka sobie i znowu zacznie się narzekanie itd.. To są 2 różne bajki, ale blisko więc można to i to sprawdzić. Można porównać te ośrodki np. do drogiego hotelu i tańszego pensjonatu, tu i tu są plusy i minusy...
Oby tak było jak pisze Admin ale..... coraz więcej narciarzy oczekuje  na   odpowiednią infrastrukturę . Myślę że  buczynka  nawet  bez  wielkich zmian w  wyższych partiach ściągnęłaby wielu  narciarzy którzy oczekują  Krzesła  a nie orczyka ;-)
jinx   08-08-2017, 07:51
tak, ale wydaje mi się, że więcej traci tatralift, nie ma żadnej kasy (może bo i tak my do końca znamy tylko plotki), wyciąg się starzeje, nikt nie widział żeby działał sprawnie np. 1 sezon, według mnie jeśli nie pójdą na jakieś tam warunki inwestora (to też jest poufne i niewiadome dla nas), to ten wyciąg będzie stał jeszcze przez x lat....
ski_powder   11-08-2017, 23:14
Sprawa tego wyciągu tak naprawdę stoi w miejscu, a myślę, że ma jak najbardziej charakter społeczny, bo społeczność narciarska bardzo na tym traci. Powinny się tym zainteresować władze gminy i media, bo tak to spór bedzie leżał nieruszony.
jinx   12-08-2017, 12:10
To co w wakacje zrobiono na "Pilsku" to serwis Soliska, wymiana liny na VII i co roczna konserwacja itd.. osobiście mi się wydaję, że ta buczynka ruszy w tym sezonie, na pewno dwie strony sporu już się poznały... wydaje mi się, że słowacy powinni skonstruować i przedstawić umowę, która zabezpieczy ich ewentualne wierzytelności i dać go w używanie obecnemu właścicielowi Pilska, bo innego wyjścia nie ma.
ski_powder   15-08-2017, 01:05
Podobnie wydawało się nam w poprzednim sezonie. Kolej nadal nie ma zamontowanego oświetlenia techniczno-ratunkowego, które jest wymagane przez TDT w przypadku prowadzenia wyciągu przez las. Co do samej spółki CTE. Gdyby sprawa dotyczyła jedynie problemów z faktycznym stanem technicznym wyciągu, to prawdopodobnie odrębnym torem prowadzona by była budowa krzesła na miziowa tyle, że z nowym wykonawcą. Z informacji, ktore udało mi sie wyciągnąć od pracownika TDT wynika, że wyciąg na Buczynkę konstrukcyjnie spełnia wszelkie normy i w grudniu zeszłego roku uzyskał pozwolenie na użytkowanie pod warunkiem wykonania oświetlenia techniczno-ratunkowego na jego trasie. Aktualnie CTE traktuje to krzesło jako obcy im przedmiot.
jinx   15-08-2017, 08:23
czyli obserwujemy oświetlenie, no i z tego co słyszałem, musi być obsługa ratownicza, mieli w tamtym roku stawiać goprówkę
jinx   25-08-2017, 14:47
Dzisiaj 25-08-2017 kręcą Buczynką, trzymamy kciuki ! ;-)

(a tak nawiasem, może tatralift przyjechali sprawdzić, czy ich wyciąg działa (po tak dużej przerwie, chyba od zimy nie włączali-testowo tej kolejki), podjechali włączyli, pojeździli krzesłem i odjechali, ciekawe czy ktoś był na górnej stacji kolejki, kręcą się tam zawsze piesi turyści, było by trochę kiepsko jakby ktoś wsiadł na górze ... )
Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2017, 16:48 przez jinx.
swiety1916   27-08-2017, 09:49
w zeszłym roku tez sprawdzali nawet w sezonie i nic. Dlatego do czasu pewnej informacji o uruchomieniu i oddaniu do użytkowania dla narciarzy niestety będę miał negatywne przeczucia (obym sie mylił). Natomiast zastanawia mnie inna sprawa, nawet jeżeli uruchomia kolej na Buczynke, to czy infrastruktura na stoku (naśnieżania system, oświetlenie) będzie gotowa, czy była budowana w pakiecie wyciągi czy niezależnie.
Strony (167):    1 ... 47 48 49 50 51 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki