jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 40 41 42 43 44 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
grapa   18-01-2017, 22:28
(18-01-2017, 13:58)admin napisał(a): dzisiaj obserwowałem BSA, czyli wyciąg realizacje tej firmy co na Buczynce w Korbielowie i nie działa to fajnie, zwolnili pracę, czasami stoi. W sumie to nie dziwi mnie decyzja zarządu CTE, że nie puszczają tego. Może na wiosnę znajdzie się śmiałek-firma, która za to zapłaci, za coś co dobrze nie działa.

Też obserwuję BSA i mam odmienne spostrzeżenia, nie wiem czy prędkość jazdy jest zmniejszona czy nie, na kamerze widać że kolejka śmiga całkiem szybko. Proszę poczytać opinie ludzi na Facebooku, są bardzo pozytywne. Niektórym nie podoba się system wsiadania na zakręcie ale takie rozwiązanie to nie nowość. Faktycznie pierwszego dnia były jakieś problemy ale zakładam, że to problem wieku dziecięcego. Pamiętam kilka lat temu jak w Istebnej renomowana firma zaliczyła dużo dłużej trwającą awarię a ludzi ściągali ratownicy.
Mnie zastanawia jedno i dlatego mam zdanie, że wina nie leży po stronie producenta wyciągu, mianowicie jest umowa a w niej terminy i KARY UMOWNE, pomyślcie..., gdyby wina leżała po stronie producenta/wykonawcy to druga strona dostawałaby całkiem spore pieniądze za niedotrzymanie terminów. Wykonawca stanąłby na uszach aby wyciąg uruchomić. Ponieważ nic się nie dzieje to zakładam, że wyciąg jest gotowy i tylko brak zapłaty wstrzymuje jej przekazanie i uruchomienie. Poza tym właściciel ośrodka puściłby producenta z torbami za straty jakie generuje brak wyciągu. Czy właściciel stacji wytoczył proces producentowi za niewłaściwe wykonanie umowy??? Myślicie, że by tego nie zrobił wiedząc, że wyciąg ma wady?
Oczywiście CTE ryzykowało zamawiając kolejkę w firmie, która wchodzi na rynek ale zapewne zdecydowała o tym cena, trzeba było brać droższego producenta ale tu kasę trzeba było by wyłożyć od razu. Poza tym, zamówienie kolejki o takiej długości, bez osłon to porażka. Ten kto jeździ na nartach to wie, jak bardzo się wychładza jadąc otwartym wyciągiem, szczególnie gdy jest wiatr. Brak osłon siedziska to też duży problem w trakcie opadów śniegu.

(18-01-2017, 20:20)ski_powder napisał(a): Owszem, ta ich konstrukcja nie jest udana, ale powinni dojść do pewnych ustaleń i działań. Podobno mieli słowacy naprawiać coś na przełomie października, ale wcale się nie pojawilo. Kierownictwo ośrodka rozkłada ręce, bo nie mogą nic zrobić. No ale cóż, wychodzi właśnie wybór najtańszej, kompletnie niesprawdzonej opcji. Bardzo dużo zaryzykowali decydując się na Tatralift.

Rozkłada ręce? Nie może nic zrobić? Przecież to niepoważne tłumaczenia, jest sąd. Za niewywiązanie się z umowy grożą koszmarne kary, można też podać firmę za utracone przychody. Czy to zrobili???  Jeśli nie to kwestia winy jak dla mnie jest oczywista.

(18-01-2017, 16:14)admin napisał(a): A tu nowoczesny ośrodek w Białce - Nowy slogan "Radość ze stania w kolejce"

źródło http://bialkatatrzanska.pl/multimedia/kamerki

Cieszę się, że w Korbielowie nie ma takich kolejek i że jest luźno na trasach. Tylko czy na pewno z tego się cieszycie w Korbielowie? Jak myślisz, ile mieszkańcy daliby za to aby takie kolejki (do wyciągu oczywiście) były u Was? Daliby zapewne wiele, bo z tym zapełniły by się pensjonaty w okolicy a tak pozostaje niestety narzekanie i zaklinanie rzeczywistości, która niestety jest smutna. Brak kolejek = brak narciarzy = brak funduszy.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2017, 22:39 przez grapa.
ski_powder   18-01-2017, 23:52
(18-01-2017, 22:28)grapa napisał(a):
(18-01-2017, 13:58)admin napisał(a): dzisiaj obserwowałem BSA, czyli wyciąg realizacje tej firmy co na Buczynce w Korbielowie i nie działa to fajnie, zwolnili pracę, czasami stoi. W sumie to nie dziwi mnie decyzja zarządu CTE, że nie puszczają tego. Może na wiosnę znajdzie się śmiałek-firma, która za to zapłaci, za coś co dobrze nie działa.

Też obserwuję BSA i mam odmienne spostrzeżenia, nie wiem czy prędkość jazdy jest zmniejszona czy nie, na kamerze widać że kolejka śmiga całkiem szybko. Proszę poczytać opinie ludzi na Facebooku, są bardzo pozytywne. Niektórym nie podoba się system wsiadania na zakręcie ale takie rozwiązanie to nie nowość. Faktycznie pierwszego dnia były jakieś problemy ale zakładam, że to problem wieku dziecięcego. Pamiętam kilka lat temu jak w Istebnej renomowana firma zaliczyła dużo dłużej trwającą awarię a ludzi ściągali ratownicy.
Mnie zastanawia jedno i dlatego mam zdanie, że wina nie leży po stronie producenta wyciągu, mianowicie jest umowa a w niej terminy i KARY UMOWNE, pomyślcie..., gdyby wina leżała po stronie producenta/wykonawcy to druga strona dostawałaby całkiem spore pieniądze za niedotrzymanie terminów. Wykonawca stanąłby na uszach aby wyciąg uruchomić. Ponieważ nic się nie dzieje to zakładam, że wyciąg jest gotowy i tylko brak zapłaty wstrzymuje jej przekazanie i uruchomienie. Poza tym właściciel ośrodka puściłby producenta z torbami za straty jakie generuje brak wyciągu. Czy właściciel stacji wytoczył proces producentowi za niewłaściwe wykonanie umowy??? Myślicie, że by tego nie zrobił wiedząc, że wyciąg ma wady?
Oczywiście CTE ryzykowało zamawiając kolejkę w firmie, która wchodzi na rynek ale zapewne zdecydowała o tym cena, trzeba było brać droższego producenta ale tu kasę trzeba było by wyłożyć od razu. Poza tym, zamówienie kolejki o takiej długości, bez osłon to porażka. Ten kto jeździ na nartach to wie, jak bardzo się wychładza jadąc otwartym wyciągiem, szczególnie gdy jest wiatr. Brak osłon siedziska to też duży problem w trakcie opadów śniegu.

(18-01-2017, 20:20)ski_powder napisał(a): Owszem, ta ich konstrukcja nie jest udana, ale powinni dojść do pewnych ustaleń i działań. Podobno mieli słowacy naprawiać coś na przełomie października, ale wcale się nie pojawilo. Kierownictwo ośrodka rozkłada ręce, bo nie mogą nic zrobić. No ale cóż, wychodzi właśnie wybór najtańszej, kompletnie niesprawdzonej opcji. Bardzo dużo zaryzykowali decydując się na Tatralift.

Rozkłada ręce? Nie może nic zrobić? Przecież to niepoważne tłumaczenia, jest sąd. Za niewywiązanie się z umowy grożą koszmarne kary, można też podać firmę za utracone przychody. Czy to zrobili???  Jeśli nie to kwestia winy jak dla mnie jest oczywista.

(18-01-2017, 16:14)admin napisał(a): A tu nowoczesny ośrodek w Białce - Nowy slogan "Radość ze stania w kolejce"

źródło http://bialkatatrzanska.pl/multimedia/kamerki

Cieszę się, że w Korbielowie nie ma takich kolejek i że jest luźno na trasach. Tylko czy na pewno z tego się cieszycie w Korbielowie? Jak myślisz, ile mieszkańcy daliby za to aby takie kolejki (do wyciągu oczywiście) były u Was? Daliby zapewne wiele, bo z tym zapełniły by się pensjonaty w okolicy a tak pozostaje niestety narzekanie i zaklinanie rzeczywistości, która niestety jest smutna. Brak kolejek = brak narciarzy = brak funduszy.
Sprawa nie jest tak prosta, ponieważ obie strony w podobnym stopniu nie wywiązały się z umowy. CTE zwlekało z zapłatą, przez co tatralift przez długi okres nie pracowało przy budowie wyciągu. Potem coś się ruszyło ale nie na długo. Z czasem wyszło, że postawiony wyciąg nie jest do końca sprawny, z tym, że CTE nadal nie zapałciło ani grosza. W takiej sytuacji ani jedna ani druga strona nie mogła i nadal nie może ubiegać się o odszkodowanie. Jedni nie zapłacili, drudzy nie dokończyli wszsystkiego należycie. 
Druga sprawa jest taka, że pierwotnie krzesła miały być z osłonami. Tatralift po problemach z zapłatami wywiozło z Korbielowa kilka krzeseł, które były przystosowane były do montażu osłon, a następnie zamontowali te, które wiszą obecnie. 
Kierownictwo ośrodka nie ma mocy decyzyjnej, od tego jest zarząd spółki, który siedzi w Istebnej. Widzę, że łatwo jest oceniać nie znając dobrze sytuacji. W tym wypadku Tatralift wykazało się niezwykle niskim poziomem profesjonalizmu. Ich krzesła na BSA mają problemy z zamykaniem osłon, część z nich się juz nie zamyka, prócz tego pojawiają się problemy z poruszaniem krzeseł na stacjach. Awaria w Istebnej, o której mówisz to awaria krzesła Tatralift na Zagroniu, więc pozostajemy w obrębie jednego producenta.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2017, 23:56 przez ski_powder.
jinx   19-01-2017, 09:34
Dziękuję za obiektywne naświetlenie problemu. Czyli nie możemy traktować pewnych kwestii w sposób bardzo trywialny.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2017, 09:35 przez jinx.
Vladimir   20-01-2017, 17:04
Powiem tak ... ja do białki nie jeżdżę w sezonie bo stanie w tych kolejkach to koszmar. Uwielbiam Pilsko ... niemniej jednak reszta ośrodków się rozwija a tu jest coraz gorzej. Moi znajomi nie chcą jeździć i to nie tylko z uwagi na infrastrukturę (a właściwie jej brak ;D) ale też dojazd z Krakowa czasami może zaskoczyć (mnie to nie dotyczy mam Landrovera Tongue)

Za 2-3lata COS szczyrk się rozbuduję i będzie już po Pilsku Sad
Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2017, 17:05 przez Vladimir.
jinx   20-01-2017, 17:15
a tam, my też będziemy mieć blisko do Szczyrku, fajnie jak chociaż tam będzie to WOW. Nie psuje Ci się ten angielski dżip ;-)
kowalski1111   20-01-2017, 20:21
szkoda   Pilska  bo to fajny  osrodek . Obserwuję   stok  Baba  a tam straszne pustki nie wiem czy właściciel wyjdzie na swoje po sezonie, W ON Pilsko nieco lepiej . To co piszecie chociaż nie ma kolejek Blush ale to słabe pocieszenie dla właścicieli kwater Undecided
jinx   21-01-2017, 08:59
w tamtym roku byłem w Białce i co widzę ? rząd wyciągów, od prawej orczyki, później stare krzesła, no i nowy Leitner i Doppelmayr, na orczykach i tych starych heblach-krzesłach nie ma nikogo, a na nowych kolejka 100 metrów. Boję się co by to było jakby na Pilsku były takie nowe krzesła. Co do kwater, niestety wszystko się zmienia, jeśli nic nie robisz, nie modernizujesz nie masz klientów, kiedyś jak nie było nic praktycznie poza Korbielowem, Szczyrkiem, Zwardoniem, Zakopanem, to w Korbielowie ludzie spali nawet w kotłowniach, rozmawiałem kiedyś z klientem, opowiadał o swoim noclegu u "Konarza" w Korbielowie oczywiście gościł jego grupkę w kotłowni.
np. są ferie śląskie i widać, że ślązacy wolą przyjechać na 1 dzień bez noclegów, cennik nie promuję długich pobytów, Słowacy w Szczyrku chcą to zmienić (żeby nikt nie myślał, że chcą kwaterodawcą zrobić dobrze, "chcą pracować na klienta", który wydaje kilkaset złotych min., a nie 20, 35zł), ciekawą sprawą będą dynamiczne ceny, o których myślą np. jak będzie w weekend za dużo klientów to ceny poszybują z piątku na sobotę.

W Korbielowie otrzymujemy takie piękne stoki, wysoko położone, naturalny śnieg (każdy wie, że jest dużo lepszy od sztucznego), górę 1557m n.p.m. , no i stare wyciągi, ale cena nawet jak za to jest niska. Nie narzeka na to większość klientów, a Ci którzy chcieli był za 45zł nowoczesne wszystko od razu piszą bardzo negatywne opinie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017, 10:12 przez jinx.
jinx   22-01-2017, 09:50
tak patrząc na BSA i ich wyciąg, to cały czas działa, może nie na 100% ale co dziennie pracuje, ten na Buczynkę, to pewno mógłby też działać, szkoda, że Słowacy są tacy uparci, bo ich dzieło nie działało dobrze, nie równo wprzęgające się krzesła, bez osłon itd...
kowalski1111   22-01-2017, 17:16
(22-01-2017, 09:50)admin napisał(a): tak patrząc na BSA i ich wyciąg, to cały czas działa, może nie na 100% ale co dziennie pracuje, ten na Buczynkę, to pewno mógłby też działać, szkoda, że Słowacy są tacy uparci, bo ich dzieło nie działało dobrze, nie równo wprzęgające się krzesła, bez osłon itd...

Mam pytanie z innej beczki czy trasa  nr 5   ze szczawin do polany strugi jest otwarta i  jeśli nie to czy jest szansa na jej otwarcie ?
 dzisiaj sypnęło  narciarzami   takich kolejek nie  widziałem od kilku sezonów  - fajny widok Big Grin
jinx   22-01-2017, 18:54
Prawda, jak za PRL, śniegu można powiedzieć, że też co w prl-owskich zimach, mogli by też postawić kogoś kto kieruje ruchem, kiedyś to robili, mieli łoki toki i jak u góry było full aut to najzwyczajniej nie puszczali, też nie wydaje mi się żeby Policja miała obowiązek kierować ruchem na prywatnym parkingu jak to niektórzy twierdzą. 5 od szczawin do strug chyba nie dzierżawią i jest zamknięta, 4 to samo, to duży ośrodek, jedynie kto mógłby to pociągnąć to TMR.
A od poniedziałku do piątku pustki, ba w weekend po 16 godz. Korbielów jest pusty jak tramwaj w Boże Narodzenie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2017, 19:03 przez jinx.
Strony (167):    1 ... 40 41 42 43 44 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki