Inwestycje na Pilsku od 11.2021
Strony (43):    1 ... 30 31 32 33 34 ... 43   
Piotr Narciarz   02-03-2024, 13:49
Można założyć, że to jest ostatni weekend narciarski sezonu 2023/2024 Smile

To nie był dobry sezon i 3ci rok mocno z nieudanym cennikiem na karnety. Szeroko komentowanym i wyśmiewanym w Internecie. Stosunkowo nieśnieżna zima tylko obnażyła słabości ON Pilsko( kiepskie naśnieznanie, oswietlenie itd) . Dodatkowo SKi Groniki sie wysypały bo jeden z gruntowiczów zagrodził swoje niwki , jeden stok w rejonie odpadał.

Jakże pięknie było by gdyby Zasada i Bak sprzedali to komuś z zyskiem i nie byli dalej włodarzami ON Pilsko. Nie rokują i nie czują tego biznesu kompletnie.
Zasada jest skonfliktowany z Ekologami z Bystrej- kompletnie tutaj nie rokują, każdy to powinien zrozumieć.
Nie ma złożonych żadnych papierów o budowę czegokolwiek i nie oszukujmy się nic nie będą wielkiego robić. Pozwolenie o budowę Kolei Szczawiny-Miziowa wygasło w poprzednim roku.

Życzmy sobie nowych inwestorów i kto wie może ktoś przyjdzie powazny i z pomysłem na lepszą zime i LATO!
Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2024, 14:25 przez Piotr Narciarz.
lukasz.adamus@soodo.pl   13-03-2024, 11:18
Dzień dobry! Napisał Pan:

> Jakże pięknie było by gdyby Zasada i Bak sprzedali to komuś z zyskiem i nie byli dalej włodarzami ON Pilsko.

czy wiadomo co właściwie Panowie Zasada i Bąk kupili i czym dysponują? Czy CAŁA infrastruktura jest w ich rękach? Czy kupili wszystkie działki na których są nartostrady i te na których stoją wyciągi?

Po ich inwestycji w Świerdowie Zdroju widać, że potrafią inwestować w ośrodki narciarskie, dlaczego tam się udało, a w Korbielowie się nie udaje?
adminx   15-03-2024, 07:22
"Po ich inwestycji w Świerdowie Zdroju widać, że potrafią inwestować w ośrodki narciarskie, dlaczego tam się udało, a w Korbielowie się nie udaje?"

Świeradów jest pewno całkiem inną miejscowością, położoną ok 150km od Wrocławia itp Jest blisko niemiecka granica ... bardzo duża baza noclegowa, dużo kapitału zewnętrznego.
Tmr zbadał, że dla Polaków bardzo ważna jest odległość. W sumie Korbielów jest blisko Aglomeracji Śląskiej, w której żyje ok 2 miliony ludzi. Polacy wybierają stoki łatwe i ośrodki nowoczesną infrastrukturą, u nas tego nie ma.

Pytasz o grunty, mają niewielką część gruntów, ale większość dzierżawią za ok. 3-4 zł/ metr. Nie wiem czy to taki problem, bo nikt nie sprzeda gruntów za np. 30zł/metr, a właścicielowi wyciągów wygodniej jest dzierżawić, niż kupować. Koleje po 20 latach będą już stare. Właściciele, ci więksi mają inne biznesy i w razie zamknięcia wyciągów i tak nie sprzedadzą gruntów za niewielkie kwoty.

Jedyną dosyć sensowną inwestycją w tych czasach jest gondola dla ruchu pieszego, można dzierżawić tylko kilka metrów grunty pod słupy, a w zimie np. trasę wzdłuż gondoli, tak jak w Świeradowie. Z czasem modernizuje się same gondole i jakiś tam osprzęt, tak jak PKL czy Szyndzielnia. Pkl-Solina mieli przychód w poprzednim roku 23 miliony złotych.
Problem w naturze 2000, może komuś by się udało to zrobić - operaty, jakoś to przepchnąć. Swego czasu PKL miał Pilsko na celowniku, ale zarząd nie był zgodny co do Pilska, pewno jak to bywa w państwowych spółkach prywatnie ktoś nie miał tu interesu.
Zresztą same koleje są tylko jakąś tam infrastrukturom, która wszystko napędza i zwraca się przez 10-20 lat, więc może chcą zaplanować inwestycje wokoło, które będą miały dobrą stopę zwrotu.

Jak widzisz Pilsko to temat rzeka. X pomysłów, np. wyrzucenie złomu z Pilska, wszystkich orczyków (oprócz orczyków Szczawiny-Miziowa, dopóki natura pozwala na jazdę tym odcinkiem) i zastąpienie ich jedną gondolą do Miziowej i krzesłem na Kopiec ;-) Będzie wiało - trudno, gondola w lecie więcej zarobi. Trasa skiturowa z Miziowej do Rysianki byłaby dostępna dla skiturowych amatorów. Postawić na lato, turystykę pieszą i rowery. Przy takim rozwiązaniu nie trzeba by było walczyć z naturą, naśnieżać. Na Kopcu do dziś jest śnieg i nie ma tam ani jednej armatki. Wtedy na pewno by się znaleźli chętni a apartamenty-wynajem w dolinie, serwisy i gastro na dole.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2024, 08:10 przez adminx.
lukasz.adamus@soodo.pl   15-03-2024, 18:04
Może właśnie o to chodzi, o to, że właściciele nie chcą sprzedać gruntów tylko je dzierżawić. To zmusza inwestora do budowania zamków w cudzym królestwie. Gdybym ja miał wyłożyć z własnej kasy dziesiątki milionów i stawiać coś na czyjejś działce, licząc na to, że ta działka będzie w cenie 3zł za metr przez kolejne X lat to bym się grubo zastanawiał.

Jeżeli miałbym wybudować gondolę na miziową, to dzięki mojej inwestycji więcej zarobi dzierżawca schroniska, nawet gdyby mi pozwolono wybudować obiekt podobnej skali na miziowej (w co nie wierzę) to i tak zyskami z turystów/narciarzy musiałbym się dzielić ze schroniskiem, a czy schronisko dokłada się do budowy gondoli, do dzierżawy gruntów?

Nie zrozum mnie źle, ja nigdy nie dysponowałem i pewnie nigdy nie będę dysponował takimi pieniędzmi jakie trzeba mieć, żeby zainwestować w Pilsko, biznesu mógłbym się uczyć od Zasady a nie on ode mnie!

Jestem czytelnikiem tego forum, mam sentyment do Pilska, nawet spędziłem tam tegoroczne ferie i też widziałbym tam nowoczesną infrastrukturę, naśnieżanie piękne długie trasy, potencjał jest bez wątpienia. Natomiast może problemem Pilska nie są inwestorzy, tylko lokalni biznesmeni? Narracja co roku jest taka, no niech ktoś coś, niech ktoś wyłoży sto milionów to zaczniemy zarabiać, a ile musiałby zarabiać ten, który wyłoży te sto baniek?

Serdecznie pozdrawiam!

Co do samych gruntów, szacuję, że oba stoki z miziowej do szczawin, stok z kopca i stok z pilska, stok z buczynki do samego dołu, to będzie mniej niż 50 hektarów. Biorąc do obliczeń 30zł za m2 (tak zasugerowałeś) to koszt ok 15 milionów, ja myślę, że ktoś kto ma pieniądze na inwestycje w Pilsko, ma 15 milionów na grunty. Jak inwestor ma swoje grunty to idzie do banku po kredyt lub leasing i mówi, mamy grunty, potrzebujemy na infrastrukturę. Zupełnie inna rozmowa jest jak przychodzisz do banku po kredyt i mówisz, że nie masz nic, a za samą dzierżawę zapłacisz 1,5 miliona rocznie (przyjąłem 3zł za metr 50 hektarów)
Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2024, 18:26 przez lukasz.adamus@soodo.pl.
adminx   16-03-2024, 08:20
Każdy ma inne spostrzeżenia, są różne szkoły, ale w tym przypadku również jest klasycznie, Pilsko jest na kredyt, w księdze dziale IV widnieje hipoteka 21 milionów. Pewno z tym schroniskiem tak jest i pewno nie pierwszy to zauważyłeś, kolej się mozolnie zwraca, a reszta zarabia tu i teraz. Ale można było mieć nowoczesną kolej do Szczawin i budynek maszynowni rozbudować na duże gastro. W Szczyrku każdy zainwestowany milion przez TMR w infrastrukturę automatycznie został zainwestowany przez innych inwestorów w apartamenty itd... więc tu korzyść jest dwustronna, wartość rośnie po obu stronach.

Przyglądając się temu z boku kluczem do zysku na Pilsku miało być podniesienie cen i zrobienie jakiegoś tam porządku (oznaczenie tras, tabliczki, sprawne bramki, otwieranie wyciągów na czas itp i porządki w papierach), od covidu jest trudna sytuacja na rynku więc nie da się jednoznacznie ocenić czy te działania "pykły" czy nie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2024, 09:13 przez adminx.
skibobek   11-04-2024, 17:51
czy to koniec skitouringu na pilsku ?
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2024, 17:53 przez skibobek.
adminx   11-04-2024, 18:13
Nie jest to koniec, niemniej jednak jest to koniec darmowego turowania po trasach, będzie trzeba wykupić minimalny karnet czasowy.
Z jednej strony połowa parkingu jest zajęta przez skitur, dzierżawy gruntów Pilska liczone są w ok. milion zł, z drugiej szkoda, że nie da się tego inaczej pogodzić np. płatnym parkingiem, chyba że ma być budowana jakaś nowa kolej i przepustowość parkingu musi mieć odpowiednią wartość, no cóż.
adminx   16-04-2024, 08:29
Aktualnie nie widać fizycznych ruchów w kwestii kolei na ze Szczawin na Miziową.
Osobiście uważam, że lepiej byłoby wprowadzić płatny parking, taki jak jest w miastach, parkomaty i normalne ceny plus tak jak jest to na Słowacji wstęp skiturowy 5 EUR (Tatry Zachodnie Spalona Dolina), ludzie są do tego przyzwyczajeni. Dlatego, że zakazanie skiturów na trasach Pilska będzie bardzo negatywnym obrazem Pilska, jest to grupa liczona w rzędzie tysiąca.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2024, 08:29 przez adminx.
Piotr Narciarz   23-04-2024, 11:00
Lokalne wybory wygrała obecna Pani Wójt, można domniemać, że tej zimy nie chciała eskalacji nie zadowolenia i nie ingerowała w Parking przed wyborami by nie strzelić sobie w stopę.

Spodziewam się, że temat parkingu wróci i bede apelował do Pani Wójt o loklane spotkanie w celu poznania planów inwestorów. Bo dalsze ich Bryndzowanie i rzezbienie tych orczyków przy cenniku z Kosmosu spowoduje całkowity upadek Korbielowa.
Mac   25-04-2024, 14:23
Jak już tak daleko idziemy to ja proponuje, że każdy musi wykupić roczny imienny karnet na parking, skitury oraz oddychanie. 
Za parking tak z 500 Euro, za skitury 200 Euro, za oddychanie to co najmniej 800 Euro bo przecież nigdzie nie ma takiej tablicy Mendelejewa.
Co z tego, że parking dofinansowany z EU, prawo góralskie jest odrębne trzeba łupić.
Jeszcze parę takich pomysłów i będzie padlina.
Ceny karnetów po 160 zł za skansen, to się ludzie na skitury przerzucili to trzeba z nich też zdzierać albo zakazać wstępu.
Samochodów rzeczywiście cały parking a bramki puste.
Najlepiej od razu za pieszych się zabrać niech też płacą.
Najbardziej jednak dziwią mnie te oczekiwania, że Pilsko stanie się na raz wielkim nowoczesnym ośrodkiem, najpierw tak miało być z CTE, potem z Zasadą a dale się nic nie zmienia.
Zasada co miał zainwestować to włożył, teraz tylko chce wyciągnąć ile się da. Ostatecznie ma ponad 90 lat.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2024, 14:23 przez Mac.
Strony (43):    1 ... 30 31 32 33 34 ... 43   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki