jest ukończone?
Strony (167):    1 ... 38 39 40 41 42 ... 167   
Czy KL Buczynka będzie działać w sezonie letnim 2021 ?Ankieta:
Nie
2 (33.33%)
Tak
4 (66.67%)
Razem 6 głosów 100%
ski_powder   23-12-2016, 00:48
(22-12-2016, 20:39)admin napisał(a): Ja uważam swoją opinię za obiektywną, 1 ich konstrukcja na Kamczatce - nie wprzęgło się krzesło, ześlizgnęło się po linie i uderzyło w drugi, po czym oba spadły na ziemię, w Korbielowie 2 lata budowali, w BSA też 2 lata -tam już kilka weekendów mają w plecy, na Buczynce jest 8 hydrantów i jakby się spięli to by naśnieżyli. Po wtóre nikt z profesjonalnych  inwestorów z branży narciarskiej np. Czarna Góra, TMR itd... nie korzysta z usług tej firmy. Jeśli chcą coś zdziałać  to pierwsze muszą się wykazać, co im nie wychodzi i tyle. Ale być może naprawią błędy, wybudują kolejne kolejki i staną się liczącą firmą, czego po raz kolejny im życzę.

Całkowicie się zgadzam. Czarna Góra miała stawiać krzesło od Tatralift, było już zamówione, ale z wiadomych przyczyn zrezygnowali i zdecydowali się na sprawdzonego Leitnera. Przy obecnej aurze jakby krzesło mogło ruszyć, Buczynka byłaby już naśnieżona pewnie w 70%, z tym nie ma większego problemu. Jeśli chodzi o naśnieżanie to przejrzeli na oczy i śnieżą teraz nawet w skrajnych temperaturach.
jinx   26-12-2016, 22:26
Już jutro będzie można pogratulować BSA https://www.facebook.com/beskidsportaren...f=NEWSFEED startują ! Mam nadzieję, że wszystko im wyjdzie i nieszczęsna Tatralift pokaże klasę i dowali niemiaszką, pokaże im, że też mogą budować dobre kolejki.
ski_powder   27-12-2016, 01:18
Czyli konstrukcja przeszła odbiory pozytywnie, pewnie i ta w Korbielowie nadaje się do użytku. Tak w ogóle na linie Jontek express chyba od miesiąca leży już przewalone drzewo, chyba nikt nie zamierza go ruszać.
ski_powder   28-12-2016, 02:10
Dzis na Buczynce zaczęli ustawiać pierwsze armatki. Oczywiście trasę szykują tylko dla tych wracających z Pilska.
jinx   28-12-2016, 10:01
(28-12-2016, 02:10)ski_powder napisał(a): Dzis na Buczynce zaczęli ustawiać pierwsze armatki. Oczywiście trasę szykują tylko dla tych wracających z Pilska.

Wydaję mi się, że nie. Bo jak zaczną tam naśnieżać, to może znaczyć, że odpalą Buczynkę, nigdy nie chcieli płacić dzierżawy za trasę która nie zarabia tzn. nie ma przy niej wyciągu.
ski_powder   28-12-2016, 10:48
W zeszłym roku też naśnieżali, mimo, iż wiedzieli, że Buczynki nie odpalą. Jak na razie krzesło nawet nie przeszło corocznych odbiorów technicznych, no ale nadzieje trzeba mieć. Z nimi nigdy nie wiadomo.
EDIT.
Informacja potwierdzona przez obsługę kolei na Solisko, chcą przygotować trasę powrotną z Miziowej przez Buczynkę.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2016, 17:09 przez ski_powder.
grapa   03-01-2017, 11:10
(28-12-2016, 10:48)ski_powder napisał(a): W zeszłym roku też naśnieżali, mimo, iż wiedzieli, że Buczynki nie odpalą. Jak na razie krzesło nawet nie przeszło corocznych odbiorów technicznych, no ale nadzieje trzeba mieć. Z nimi nigdy nie wiadomo.
EDIT.
Informacja potwierdzona przez obsługę kolei na Solisko, chcą przygotować trasę powrotną z Miziowej przez Buczynkę.
Śnieżyli raptem jeden dzień, chociaż trudno to nazwać śnieżeniem trasy jak cały śnieg leciał do lasu, następnego dnia widziałem na kamerce jak ludzie jadąc z buczynki, na ostatnim fragmencie walczyli w lesie (część odpuściła i schodziła z odpiętymi nartami), bo trasa nieprzejezdna. Tyle dni z dużym mrozem i nic się nie działo.
W BSA wyciąg Tatralift działa, śledzę ich na Facebook i generalnie opinie o kolejce są w większości pozytywne. 
Czy naprawdę w Korbielowie ne da się dojść do porozumienia? Jak się domyślam administratorzy/użytkownicy tego forum są liczącymi się osobami w Korbielowie, którym zależy na uruchomieniu wyciągu na Buczynkę. Wiadomo, formalnie nie jesteście stroną w sporze ale czy nie próbowaliście zebrać sił (mieszkańcy, stowarzyszenia jakie tam macie, może gmina Jeleśnia podjęła by się mediacji) i porozmawiać z właścicielem wyciągów, wykonawcą na temat wyjścia z tej całej sytuacji tak aby w końcu coś ruszyło. Przykro na to patrzeć, nie dziwi mnie kompletny brak ludzi (w porównaniu do innych ośrodków i czasów wcześniejszych, nawet gdy były same orczyki), jeśli ośrodek funkcjonuje bez połączenia Soliska z górą. Chociaż mieszkam niedaleko, nie chce mi się jechać na Pilsko, gdy mam do wyboru jeździć w kółko na krótkiej trasie albo pchać się na Szczawiny i jeździć w wątpliwych warunkach (właściciele sami ostrzegają przed kamieniami na trasie a przetarcia na Miziowej widać nawet z kamery) bez możliwości zjazdu na sam dół.
ski_powder   03-01-2017, 18:06
Prawda. Od kilku dni mimo sprzyjających temperatur ani na Solisku ani na Buczynce nie pracują armatki. Nie wiem czym jest to spowodowane. Podobno dezycje o tym kiedy co jest naśnieżane podejmuje osoba z CTE, nikt z pracowników będących na miejscu. O Pilsko i jego rozwój walczy jedno stowarzyszenie z Korbielowa i nawet oni nie maja nic do powiedzenia w tej sprawie. Pan Prezes stowarzyszenia, Tadeusz Sołek, jasno mówi ze CTE nie zamierza dalej pchać pieniędzy w rozwój Pilska i tyle. Na tym sprawa sie kończy. Złożyło sie na to wiele czynników począwszy od ekologów, poprzez właścicieli gruntów kończąc na prawie które panuje w Polsce. Z mapy wyciągów ze strony pilsko.org całkowicie usunięto wyciąg na Buczynkę.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2017, 22:49 przez ski_powder.
ski_powder   07-01-2017, 01:48
Kanapa w BSA okazuje się coraz większym bublem. Nie działa już automatyczne zamykanie i otwieranie bublin co skutkuje tym, że podczas opadów śniegu w środku zbierają się jego spore ilości. Krzesła jeżdżą wolno, nie dlatego, żeby zmiejszyć liczbę osób na stoku jak to twierdzą niektórzy, a dlatego, że pojawiły się problemy techniczne. Krzesło zaliczyło już jedną poważniejszą awarię (40min stało) i od tamtego czasu nie jeździ już z maksymalną możliwą prędkością. Na domiar wszystkiego zamykając osłony, co prawda nie na każdym krześle, ale zdarza się, że pojawiają się  mało przyjemne dla uszu i głowy drgania, czego nie da się doświadczyć w kolejach od Doppelmayr czy Leitnera.
jinx   07-01-2017, 09:10
no i mamy odpowiedź, wydaję mi się, że kapli się co kupili i nie chcą wybulić masę milionów, po prostu wykonawca musi pokazać, że to jeździ, bo armatki na esie buczynki czekają
Strony (167):    1 ... 38 39 40 41 42 ... 167   
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Made with by Curves UI.
  • Korbielow.Net | Korbielow.pl | Galeria | Mapy Szlaki